Dnes je Medzinárodný deň biologickej diverzity

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Dnes je Medzinárodný deň biologickej diverzity

BRATISLAVA – Na nutnosť dôsledne chrániť všetky ekosystémy upozorňuje Medzinárodný deň biodiverzity, ktorý si svet pripomína v utorok. Hlavnou témou tento rok je Dohovor o biologickej diverzite, ktorý čoskoro oslávi svoje 25. narodeniny. V roku 1992 sa väčšina krajín všetkých kontinentov stretla v Riu de Janeiro na svetovom Summite Zeme a prijala dohodu na záchranu života na Zemi – Dohovor o biologickej diverzite, ktorý vstúpil do platnosti v decembri 1993.

slovakia

left justify in out

„Vedecké indikátory naďalej upozorňujú na stratu biodiverzity ako aj ekosystémov, ktorých zlý stav ohrozuje naše životy a rozvoj na našej planéte. Dohovor a jeho 25. výročie je príležitosťou pre znásobenie spoločného úsilia pri dosiahnutí cieľov dohovoru a jeho lepšej implementácii aj na Slovensku,“ uviedla vo vyhlásení Štátna ochrana prírody (ŠOP).

ŠOP pripomína, že za uplynulých 25 rokov Slovensko uskutočnilo viacero aktivít v implementácii Dohovoru o biologickej diverzite. Spomenula pritom zorganizovanie 4. zasadnutia konferencie zmluvných strán, ktoré sa konalo v roku 1998 v Bratislave a na ktorom boli dohodnuté dôležité kroky v oblasti ochrany prírody a biodiverzity. Od vstupu do Európskej únie v roku 2004 sa Slovenská republika začala výraznejšie zaoberať najmä implementáciou legislatívy EÚ a prípravou sústavy chránených území Natura 2000. „Samotný dohovor nás však naďalej núti prijímať také rozhodnutia, ktoré prispievajú k prepojeniu biodiverzity do iných sektorov a jej zohľadneniu v ich stratégiách a koncepciách, pretože je čoraz jasnejšie, že bez spolupráce s inými rezortmi nebudeme schopní zastaviť stratu biodiverzity do roku 2050, čo je vlastne hlavnou víziou a cieľom dohovoru,“ konštatovala ŠOP.

Ochrana prírody a biodiverzity na Slovensku by preto nemala byť len agendou ministerstva životného prostredia, mala by spájať väčšinu rezortov. Jedine spoločnými silami možno nastaviť také opatrenia, ktoré zabezpečia, že budeme mať zdravú pôdu, stromy a lesy, čistú vodu a ovzdušie či dostatočné prírodné zdroje. „Tento prírodný kapitál je zväčša tvorený našimi ekosystémami a tie zase tvoria služby, ktoré nazývame ekosystémovými službami. Napríklad cestovný ruch je závislý od kvalitného prírodného prostredia a priamo súvisí s ochranou prírody. Ani zdravotníctvo bez zdravej prírody a životného prostredia svojimi liekmi a novými nemocnicami pacientom nepomôže,“ vysvetlila ŠOP. Zastavenie straty biodiverzity preto podľa nej významne prispeje k skvalitneniu ekosystémových služieb, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre zdravý, kvalitný a bezpečný život obyvateľstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies