Dnes je Európsky deň súdnictva, ktorý má verejnosti priblížiť jeho fungovanie

NETKY.SK • 24 Október 2017, 11:53 • 2 min
Dnes je Európsky deň súdnictva, ktorý má verejnosti priblížiť jeho fungovanie

ŠTRASBURG - Lepšie informovať milióny ľudí o ich právach a priblížiť im fungovanie súdov v bežnej praxi v členských štátoch Rady Európy (RE), to je hlavným cieľom Európskeho dňa súdnictva, ktorý pripadá na 25. októbra.

slovakia

left justify in out

Tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR v pondelok 23. októbra informovalo, že pri príležitosti Európskeho dňa súdnictva krajské súdy - v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove a Trnave -, ako aj Okresný súd Nitra a Okresný súd Žilina sprístupnia svoje priestory pre školy a verejnosť. Súdy na Slovensku sa zapoja po druhý raz do Európskeho dňa súdnictva. Súčasťou programu na jednotlivých súdoch budú napríklad prehliadky priestorov, prednášky sudcov či návštevy pojednávaní.

 

Na európskej úrovni sa ľudia o činnosti súdov môžu dozvedieť v rámci dňa otvorených dverí na súdoch, v diskusiách a na odborných stretnutiach aj z médií. Na Európskom dni súdnictva sa majú podieľať aj vlády a zástupcovia národných justičných orgánov a profesií. Európsky deň súdnictva sa pripomína na základe spoločnej iniciatívy RE a Európskej komisie (EK) 25. októbra. Rozhodli o tom delegáti v RE a členovia EK v júni 2003. Na schôdzi spolu vyjadrili želanie, aby sa každý rok v európskych štátoch rôznymi podujatiami občanom približovalo fungovanie súdnictva. Cieľom tohto dňa od jeho začiatku je priblížiť ľuďom fungovanie súdnictva, ako aj prispieť k tomu, aby si uvedomovali svoje práva.

 

V rámci tohto dňa sa od roku 2005 udeľuje aj Európska cena za inovačné postupy, zlepšenie účinnosti a kvality súdnictva - Krištáľové váhy spravodlivosti. Cenu udeľuje porota zložená zo špecialistov na európske právo. Od roku 2008 sa táto cena udeľuje každé dva roky. V roku 2017 je slávnostné odovzdávanie ceny Krištáľové váhy spravodlivosti naplánované na 27. októbra v škótskom hlavnom meste Edinburgh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona