Dnes je Deň narcisov: Ľudia si pripnutím žltého kvetu pripomenú pacientov s rakovinou

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 07:19 • 2 min
Dnes je Deň narcisov: Ľudia si pripnutím žltého kvetu pripomenú pacientov s rakovinou

BRATISLAVA - Ulice Slovenska v piatok zaplnia dobrovoľníci Ligy proti rakovine (LPR), ktorí budú zbierať financie na pomoc ľuďom s rakovinou.

slovakia

left justify in out

Cieľom Dňa narcisov nie je iba finančná podpora, ale upozorňuje aj na výskyt tohto ochorenia. Pripnutím žltého narcisu ako symbolu nádeje na odev tak možno vyjadriť solidaritu so všetkými, ktorí s týmto ochorením zápasia.

 

V uliciach miest a obcí po celej krajine sa bude nachádzať takmer 16-tisíc dobrovoľníkov. Tým ľuďom, ktorí sa do zbierky zapoja, za ľubovoľný finančný príspevok pripnú dobrovoľníci symbol nádeje a prejavu solidarity - žltý narcis. Zbierku možno podporiť aj iným spôsobom. Do piatku 20. apríla môže záujemca poslať peniaze na účet zbierky alebo poslaním SMS.

 

Dobrovoľníci v uliciach budú mať tyrkysovo-modré tričká s logom LPR na chrbte. Na ľavej strane prednej časti trička budú mať identifikátor dobrovoľníka s nápisom "Dobrovoľník DN 2018" a označenie s číslom. "V rukách budú držať papierovú pokladničku tmavožltej farby s textom Deň narcisov, 13. 4. 2018, #chcempomahat. Pokladnička bude prelepená ochrannými prvkami a bude mať číslo registrácie zbierky vydané ministerstvom vnútra," priblížila PR manažérka LPR Natália Špesová. Narcisy budú žltej farby s jemným oranžovým stredom so zeleným papierovým štítkom, na ktorom je napísané "22. ročník a rok 2018".

 

Vlani sa vyzbieralo v uliciach vyše 942.856 eur. "Viac ako 914.635 eur sme počas uplynulého roka použili na zastrešenie a realizáciu psychosociálnych projektov pre onkologických pacientov, na podporu výskumu, nemocničných a zdravotníckych zariadení, no v neposlednom rade aj na podporu informovanosti o prevencii a zdravom životnom štýle," uviedla Špesová. Na Slovensku podľa jej slov pribudne každoročne okolo 34-tisíc ľudí s touto diagnózou.

 

Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách v obchodných domoch jedného, v súčasnosti už obchodného reťazca. Už vtedy dobrovoľníci chodili s pokladničkami, do ktorých ľudia vkladali príspevky, za čo dostali žltý - živý alebo umelý - narcis a brožúrky o onkologických ochoreniach i možnostiach prevencie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona