Dnes je Deň medzinárodnej trestnej spravodlivosti

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 15:24 • 2 min
Dnes je Deň medzinárodnej trestnej spravodlivosti

HAAG - Medzinárodné spoločenstvo si dnes pripomína 16. výročie prijatia Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

 „Touto medzinárodnou zmluvou bol zriadený prvý stály medzinárodný trestný orgán na vyšetrovanie a stíhanie páchateľov najzávažnejších medzinárodných zločinov, teda genocídy, vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a zločinov agresie,“ uvádza vo vyhlásení Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rímsky štatút prijalo 120 krajín 17. júla 1998. ICC je medzinárodná nezávislá organizácia, ktorá nie je súčasťou systému OSN. Financujú ju členské krajiny, no dostáva aj dobrovoľné príspevky medzinárodných organizácií, korporácií a individuálnych osôb. 

 

Zmluvné strany Rímskeho štatútu sa v roku 2010 rozhodli, že 17. júl si budú pripomínať ako Deň medzinárodnej trestnej spravodlivosti. Slovensko podľa rezortu diplomacie ako zmluvná strana Rímskeho štatútu podporuje činnosť Medzinárodného trestného súdu. „Hlási sa k spoločnému záväzku bojovať proti beztrestnosti páchateľov najzávažnejších medzinárodných zločinov,“ uvádza ministerstvo. Slovensko tento rok prijalo dodatky k Rímskemu štatútu, ktorými sa rozširuje definícia vojnových zločinov spáchaných v rámci vnútroštátnych ozbrojených konfliktov a zavádza sa definícia zločinu agresie a podmienky výkonu jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu vo vzťahu k tomuto zločinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies