Aktualizované V NR SR sa rozhoduje o dôvere Pellegriniho novej vlády

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 10:15 • 2 min
Aktualizované V NR SR sa rozhoduje o dôvere Pellegriniho novej vlády

BRATISALAVA – Dnes ráno otvoril predseda parlamentu Andrej Danko v poradí 30. schôdzu NR SR, na ktorej sa bude prerokúvať Programové vyhlásenie vlády Petra Pellegriniho spojené s hlasovaním o dôvere k jeho novej vláde.

slovakia

left justify in out

Andrej Danko dnes otvoril kľúčovú schôdzu NR SR. Jej cieľom je schváliť Programové vyhlásenie vlády Petra Pellegriniho, ktoré je veľmi podobné tomu, ktoré prijala vláda v roku 2016, keď na jej čele stál ešte Robert Fico. Súčasťou schôdze bude aj hlasovanie o dôvere novej vlády. Aby mohol nový kabinet vzniknúť, potrebuje získať podporu minimálne 76 poslancov parlamentu.

 

Podporu novému kabinetu vyjadrilo celkovo 79 poslancov. Opozičné strany ako SaS či OĽaNO už v priebehu včerajšieho dňa avizovali, že novo navrhnutú vládu nepodporia, pretože jej predstaviteľom neveria. Programové vyhlásenie vlády schválila súčasná vláda vo štvrtok, a to jednohlasne.

 

"Vláda spočíva presne na tých istých politických stranách, ktoré pred dvoma rokmi postavili programové vyhlásenie vlády, a my chceme toto programové vyhlásenie naplniť až do samotného konca," vysvetlil Pellegrini. Z vyhlásenia vyňali pasáž o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ, pretože je už neaktuálna. Novozvolený premiér sa tiež verejnosti ospravedlnil, že vyhlásenie nie je úplne aktuálne, vzhľadom na čas, a tak obsahuje aj body, ktoré sú už splnené. "My potrebujeme okamžite pracovať, tri týždne táto krajina bola mierne paralyzovaná," vysvetlil v stanovisku Pellegrini.

 

Vznik novej vlády zamiešal kartami nielen v parlamente, ale aj v jednotlivých výboroch. Takže ešte pred tým, ako sa bude hlasovať, dôjde v pléne k istým personálnym obmenám.  Poslanecký sľub v úvode 30. schôdze zložili Mária Janíková (Smer-SD) a László Balódi (Most-Híd). Balódi nahradil Františka Šebeja a Janíková Richarda Rašiho. Do parlamentu sa vrátili expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD), Národnú radu SR opustili poslanci za Smer-SD Darina Gabániová a Milan Mojš.

 

Do parlamentu prišla aj bývala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a z národnej rady odišiel novovymenovaný minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).


Zmena nastala aj vo vedení mandátovo-imunitného výboru. Po tom, ako vymenoval prezident Andrej Kiska Richarda Rašiho (Smer-SD) za podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, vo funkcii predsedu výboru ho nahradil Juraj Blanár (Smer-SD). Poslanci o tom rozhodli v tajnom hlasovaní. Za zvolenie Blanára hlasovalo 110 poslancov.

Šéfa zahraničného výboru Šebeja nahradila poslankyňa Katarína Cséfalvayová z klubu Most-Híd. Za jej zvolenie hlasovalo v tajnom hlasovaní 115 poslancov. 

 

Poslanec národnej rady za Most-Híd Tibor Bastrnák sa po menovaní Gábora Gála za ministra spravodlivosti stal novým predsedom poslaneckého klubu strany, informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. "Pokračujeme v začatej práci, musíme sa vysporiadať napríklad so starými exekúciami. Máme na stole tzv. exekučné amnestie. Aj ja, aj členovia nášho klubu si uvedomujú tú obrovskú mieru zodpovednosti, ktorú musíme pretaviť aj do svojej politickej činnosti, aj do poslaneckej práce," uviedol Bastrnák. 

 

"Čaká nás niekoľko dôležitých legislatívnych krokov, ktoré Most-Híd presadzoval aj pred ohavnou vraždou vo Veľkej Mači a ktoré sa po dianiach ostatných týždňov stali nevyhnutnými," dodal Bastrnák s tým, že ide predovšetkým o nový spôsob voľby policajného prezidenta a zmeny týkajúce sa policajnej inšpekcie.

 

Exminister kultúry Marek Maďarič vyjadril svoju podporu súčasnej vláde. "Vo štvrtok (22.3.) pán prezident vymenoval novú vládu, ale len formálne. Pretože prvý návrh neschválil a vynútil si zmenu na poste ministra vnútra. Ale chápem, že takto akože vládu odobril. Druhý dôležitý argument je, že nová vláda veľmi výrazne vyšla v ústrety požiadavkám verejnosti, pretože má nového premiéra a nového ministra vnútra. Takže v tejto chvíli dám šancu tejto novej vláde, aby obnovila dôveru," uviedol Maďarič ešte pre začiatkom rokovania mimoriadnej schôdze v parlamente.

 

"V tomto zmysle považujem za škodu, že sa tak vláda ponáhľala, že sa pár dní nepotrápila a že aspoň v niektorých častiach programového vyhlásenia ho neinovovala. To by bolo rukolapnejšou zárukou tých zmien, ktoré verejnosť očakáva. Ale v tejto chvíli ja tú šancu vláde dám," priblížil Maďarič, ktorý je odhodlaný pozorne sledovať každý jeden krok novej vlády.  

 

Na základe hlasovania sa rozhodlo, že expremiér Robert Fico (Smer-SD) bude ako poslanec parlamentu členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude pracovať ako člen Ústavnoprávneho výboru. 

 

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) bola zvolená za členku ľudskoprávného výboru a Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona