Dnes budete môcť pozorovať na oblohe úchvatné divadlo: Slzy svätého Varvinca

NETKY.SK • 12 August 2015, 10:12 • 2 min
Dnes budete môcť pozorovať na oblohe úchvatné divadlo: Slzy svätého Varvinca

BRATISLAVA – Túto noc sa vám oplatí byť dlhšie hore. Naskytne sa vám pohľad na úžasné divadlo, ktoré sa bude diať na oblohe. Vo veľkom budú padať hviezdy.

slovakia

left justify in out

Na oblohe budeme pozorovať meteorický roj Perzeidy, ktoré sa nazývajú aj Slzy svätého Vavrinca. Tento rok však bude meteorický roj mimoriadne dobre viditeľný.

 

Na oblohe by sme mali vidieť 60 až 70 meteorov za hodinu, pretože naše pozorovanie nebude rušiť svit mesiaca.

Aktuálny meteorický roj Perzeíd (Slzy svätého Vavrinca) je činný od 17. júla do 24. augusta, najviac ich je však každoročne okolo 12. augusta. Po relatívne ostrom maxime jeho aktivita prudšie klesá. Meteory sú veľmi rýchle, ich geocentrická rýchlosť je 59 kilometrov za sekundu.

 

Svätý Vavrinec

Roj dostal meno po svätom Vavrincovi (latinsky Laurentius) - jednom zo siedmych diakonov, ktorí boli umučení za rímskeho cisára Valeriána. Tento cisár bol spočiatku voči kresťanom tolerantný, no od roku 257 ich začal prenasledovať. Na jeho príkaz mal Vavrinec všetky poklady cirkvi odovzdať cisárovi, ale ten si vyžiadal niekoľko dní na rozmyslenie a všetok majetok rozdal chudobným.

 

Rozzúrený cisár ho dal mučiť a upáliť na železnom rošte nad žeravým uhlím v Ríme 10. augusta 258. Podľa legendy svätý Vavrinec ešte kričal: "Z jednej strany som už upečený a ak ma chcete mať dobre upečeného, je čas obrátiť ma na druhú stranu". Niekoľko nocí po Vavrincovom upálení bolo na oblohe pozorovaných množstvo "padajúcich hviezd", ktoré nazvali Slzami svätého Vavrinca.

 

 

Meteorický roj

Meteory vznikajú, keď sa čiastočky medziplanetárnej hmoty stretnú so zemskou atmosférou, kompresiou vzduchu pred sebou a trením o molekuly vzduchu sa zohrievajú na 1000 stupňov Celzia a žiaria. Meteory je možné pozorovať počas roka v ktorúkoľvek noc.

 

Aktivita roja sa v jednotlivých rokoch mení, najvyššia býva ak je kométa v blízkosti zemskej dráhy. Ostatný prechod kométy perihéliom, ktorá má obežnú dobu 135 rokov, bol 12. decembra 1992 a tak v rokoch 1991 a 1992 bolo pozorovaných vyše 400 meteorov za hodinu. Pozorovania meteorov sústreďuje Medzinárodná meteorická organizácia (International Meteor Organization), tu posielajú svoje výsledky aj naši astronómovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona