Dlžníci Sociálnej poisťovne budú môcť využiť generálny pardon

NETKY.SK • 12 Január 2023, 11:30 • 2 min
Dlžníci Sociálnej poisťovne budú môcť využiť generálny pardon

Na základe novely zákona o sociálnom poistení Sociálna poisťovňa odpustí alebo nepredpíše dlžníkom penále. Takzvaný generálny pardon sa bude týkať právnických i fyzických osôb a nadobudne účinnosť 1. februára 2023.

slovakia

left justify in out

Schválenie generálneho pardonu, teda odpustenia povinnosti zaplatiť penále za dlhy Sociálnej poisťovni, schválila Národná rada SR po 12 rokoch. K jeho schváleniu prispela najmä pandemická situácia, kvôli ktorej viacerí ľudia neboli schopní plniť si svoje dlhy voči Sociálnej poisťovni. Generálny pardon tak má znížiť ťarchu pre fyzické aj právnické osoby. 

 

Základnou podmienkou, ktorú musia dlžníci splniť je zaplatenie celej dlžnej sumy poistného z minulosti, ktoré im vzniklo za obdobie poistenia pred 1. júlom 2022, najneskôr do 31. augusta 2023. 

 

Generálny pardon sa dotkne viac ako 1 milióna subjektov, z toho takmer 354-tisíc zamestnávateľov a 716-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) alebo dobrovoľne poistených fyzických osôb (DPFO). Aktuálne dlhy na penáloch voči Sociálnej poisťovni predstavujú sumu 885 miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies