Dlžné poistné voči Sociálnej poisťovni nie je možné odpustiť

NETKY.SK • 27 Február 2014, 10:29 • 2 min
Dlžné poistné voči Sociálnej poisťovni nie je možné odpustiť

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa vedie verejný elektronický zoznam dlžníkov na svojej webovej stránke. V zozname dlžníkov sa nachádzajú právnické a fyzické osoby, ktoré dlhujú Sociálnej poisťovni (SP) od 3,32 eura. Zoznam, ako informovali dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi pracovníci poisťovne, aktualizuje sa štyrikrát mesačne.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla Adriana Jarošiová, dlh voči SP vzniká neplatením poistného, platením poistného v nižšej sume, platením poistného s omeškaním, alebo neuvedením správneho variabilného, špecifického a konštantného symbolu.

      

Dlžník sa o svojom nesplnenom záväzku voči poisťovni dozvie z doručeného rozhodnutia o predpísaní dlžnej sumy poistného, penále a  o uložení pokuty, prípadne osobnou návštevou príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne.
      

Je v záujme klienta, ako zdôraznila Jarošiová, informovať sa o svojom dlhu, keďže s každým dňom omeškania s platením poistného narastá aj sankcia. Dlžné poistné SP predpisuje rozhodnutím, v ktorom vyzve na zaplatenie dlžného poistného v konkrétnej lehote a poučí aj o možnosti odvolania sa.
      

Klient má možnosť v čase, kým ešte nie je jeho pohľadávka postúpená na vymáhanie, požiadať pobočku SP o splátkový kalendár. Musí však pritom splniť podmienku, že platí aktuálne poistné a zároveň platí, že splátkový kalendár nemôže byť rozvrhnutý na viac ako 18 mesiacov.
      

Ak odvádzateľ nezaplatí dlžnú sumu v danej lehote, ani sa proti rozhodnutiu neodvolá, a ani nepožiada o splátkový kalendár, jeho pohľadávka sa postupuje exekútorovi, resp. do mandátnej správy. Ďalší postup voči dlžníkovi je už potom v rukách exekútora, resp. mandatára, nerieši ho Sociálna poisťovňa. Povinnosť uhradiť dlžné poistné nie je možné odpustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies