D.LIPŠIC: Kauzu Gorila bude vyšetrovať špecializovaný tím

NETKY.SK • 11 Január 2012, 09:37 • 2 min
D.LIPŠIC: Kauzu Gorila bude vyšetrovať špecializovaný tím

D.LIPŠIC: Kauzu Gorila bude vyšetrovať špecializovaný tím

slovakia

left justify in out

img

Na vyšetrovanie kauzy Gorila zriadil dnes minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) špecializovaný tím desiatich kriminalistov. Zároveň v tejto veci začal vyšetrovateľ trestné stíhanie. Minister vnútra o tom informoval na tlačovej konferencii v Bratislave.
"Dnes som zariadil špecializovaný tím so sídlom na Úrade boja proti organizovanej kriminalite, v ktorom sú vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a zo sekcie inšpekcie," vymenoval Lipšic. Cieľom tímu je podľa jeho slov vyšetriť okolnosti, ktoré sa týkajú kauzy Gorila.
"Bez ohľadu na spolitizované mediálne vystúpenia bude spravodajská služba v dotknutej veci postupovať výlučne v rozsahu a spôsobom uloženým zákonom," uvádza sa v stanovisku Slovenskej informačnej služby (SIS), ktoré TASR poskytol jej hovorca.
Na vytvorenie ďalšieho tímu na vyšetrenie kauzy Gorila námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka reagovať nebude. Vedenie Generálnej prokuratúry (GP) SR už koncom decembra minulého roka rozhodlo, že 2. januára vznikne špeciálny vyšetrovací tím, ktorý opätovne otvorí už v minulosti vyšetrované prípady Gorila a Gorila 1. Dobroslav Trnka nebude reagovať ani na vyjadrenia ministra Lipšica, ktorý nevylúčil, že Trnka chce zavrieť kauzu Gorila do zásuvky.
"Na ničím nepodložené osočovanie zo strany pána ministra, ktorý trpí animozitou voči mojej osobe, nebudem reagovať. Mal by však vážiť slová na vytváranie svojho volebného PR," povedal pre TASR bývalý generálny prokurátor Trnka.
"Prvým úkonom, ktorý vyšetrovací tím vykoná, bude opätovná žiadosť riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) o zbavenie mlčanlivosti príslušníkov SIS. Takejto žiadosti v minulosti nebolo vyhovené," povedala 30. decembra hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.
Vyšetrovateľ dnes, ako ďalej informoval Lipšic, začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. "Mali sa ho dopustiť podozrivé osoby najmä zločinmi korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa," dodal Lipšic. 
Prvé kroky špecializovaného tímu budú podľa neho smerovať k tomu, aby boli zbavení mlčanlivosti príslušníci Slovenskej informačnej služby (SIS). "Vrátane bývalého a súčasného riaditeľa," priblížil minister.
Ak sa vyšetrovaním prípadu Gorila potvrdí, že časť politiky je ovládaná finančnými skupinami, ktoré manipulujú privatizáciu alebo verejné obstarávania, tak to podľa Lipšica znamená, že nám zo štátu unikajú stovky miliónov eur. "Tie by mohli byť použité na úplne iné činnosti," dodal. Napríklad na znižovanie nezamestnanosti.
"Za rezort vnútra garantujem, že polícia má rozviazané ruky," podotkol minister. Bude však podľa neho zaujímavé sledovať, čo sa bude teraz diať. "Nie som naivný, aby som si nemyslel, že budú pomerne veľké tlaky, aby trestné stíhanie neviedlo k zdarnému koncu," povedal Lipšic.
Vyzval preto ľudí, aby dobre sledovali ďalšie kroky orgánov činných v trestnom konaní, keďže ide aj o ich peniaze.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona