Dlhová kríza eurozóny spôsobí škody čínskej ekonomike

NETKY.SK • 23 August 2011, 12:44 • 2 min
Dlhová kríza eurozóny spôsobí škody čínskej ekonomike

Dlhová kríza eurozóny spôsobí škody čínskej ekonomike

slovakia

left justify in out

img

Dlhová kríza eurozóny spôsobí škody čínskej ekonomike, pretože podkope dopyt po jej exporte. Na druhej strane, vďaka relatívne malému podielu európskych aktív budú mať problémy eurozóny len obmedzený vplyv na čínske devízové rezervy. Uviedol to dnes Ľudový denník, oficiálne periodikum vládnej Komunistickej strany.
      "Európska dlhová kríza trvá už takmer dva roky - od konca roka 2009, a šíri sa v štátoch eurozóny ako v 14. storočí mor," konštatujú noviny v komentári s odkazom na pandémiu, ktorá tvrdo zasiahla Európu.
      Podľa pekinského denníka problémy eurozóny odrážajú "hlboko zakorenené inštitucionálne nedostatky", ktoré musí Európa prekonať, aby získala stratenú dôveru trhov a trhy začali opäť výrazne rásť.
      Denník zverejnil tento komentár deň pred návštevou francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v Pekingu. Jednou z tém jeho rokovaní s najvyššími čínskymi predstaviteľmi budú pravdepodobne aj turbulencie na svetových finančných trhoch. Nie je však jasné, či dnešný komentár signalizuje, že Čína zaujme tvrdší postoj k problémom eurozóny.
      Podľa odhadu analytikov aktíva v eurách tvoria iba približne štvrtinu čínskych devízových rezerv. Európska únia je však najväčším obchodným partnerom ázijskej krajiny. Ich vzájomná obchodná výmena vlani dosiahla 395 miliárd eur, pričom Čína v roku 2010 do únie vyviezla tovar za 281,9 miliardy eur.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies