Dlhová kríza eurozóny bude dominovať na summite ministrov financií G20

NETKY.SK • 14 Október 2011, 23:50 • 2 min
Dlhová kríza eurozóny bude dominovať na summite ministrov financií G20

Dlhová kríza eurozóny bude dominovať na summite ministrov financií G20

slovakia

left justify in out

Dlhová kríza eurozóny bude dominovať na summite ministrov financií a centrálnych bankárov 20 najväčších svetových ekonomík, tzv. skupiny G20, ktorý sa dnes začína v Paríži. Delegátov víta správa, že agentúra Fitch znížila úverový rating Španielska o jeden stupeň z AA na AA-. To zvyšuje tlak na štvrtú najväčšiu ekonomiku eurozóny, a tým aj riziko, že bude potrebovať finančnú pomoc.

Predstavitelia Nemecka a Francúzska sa snažia do summitu Európskej únie (EÚ) vypracovať nový plán na riešenie dlhových problémov eurozóny a paralelne sa diskutuje aj o zvýšení finančných prostriedkov v Medzinárodnom menovom fonde (MMF), aby mal dostatok prostriedkov na úvery v prípade, že sa kríza rozšíri do ďalších štátov.

"Toto stretnutie sa koná v čase, keď je absolútnou prioritou nájsť spôsob, ako zabezpečiť stabilitu v eurozóne," uviedol zdroj z francúzskeho ministerstva financií.

Počas recesie v roku 2009 sa G20 dohodla na koordinovanom poskytnutí stimulov na podporu svetovej ekonomiky. Dnes je ale situácia iná, lídrov G20 hnevá pomalá reakcia Európy na dlhovú krízu, zatiaľ čo Washington a Peking vedú spory pre podhodnotenie čínskej meny.

Francúzsko a Nemecko v rámci svojho plánu na riešenie krízy zrejme požiadajú banky, aby akceptovali väčšiu ako 21-% stratu z hodnoty gréckeho dlhu. Okrem toho banky v Európe budú musieť zvýšiť kapitálové rezervy viac, ako sa pôvodne očakávalo. A špekuluje sa, že plánované zmeny v Európskom fonde finančnej stability (EFSF) nestačia. Ani po zvýšení jeho úverovej kapacity nebude mať totiž dosť prostriedkov na to, aby mohol pomôcť Španielsku či Taliansku. To isté platí aj v prípade MMF. Brazília, Rusko, India a Čína už však rokujú o tom, ako naliať peniaze do MMF.

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet medzitým politikom odkázal, že banka už v rámci boja s krízou urobila dosť a teraz je rad na nich. To podľa niektorých analytikov signalizuje, že ECB by mohla na budúcom zasadnutí znížiť úrokové sadzby, keďže inflácia v eurozóne minulý mesiac zrýchlila na 3 %.

Parížsky summit by tiež mohol dať zelenú regulačným úradom, aby zaviedli nové pravidlá pre banky, ktoré sú príliš veľké, aby ich vlády mohli nechať padnúť.

Neočakáva sa však, že na rokovaniach v Paríži sa dosiahne pokrok v zásadnejších otázkach. Tie zrejme zostanú otvorené do summitu lídrov G20, ktorý sa uskutoční 3. a 4. novembra v Cannes, kde Francúzsko odovzdá predsedníctvo Mexiku.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies