Dlhoročný prezident Gambie Jammeh zmenil názor a odmieta uznať volebnú porážku

NETKY.SK • 10 December 2016, 08:42 • 2 min
Dlhoročný prezident Gambie Jammeh zmenil názor a odmieta uznať volebnú porážku

BANJUL - Gambijský prezident Yahya Jammeh vyhlásil, že odmieta výsledky minulotýždňových volieb, aj keď pôvodne priznával svoju porážku. Preverovanie hlasovania z 1. decembra totiž odhalilo početné pochybenia, ktoré súčasná hlava štátu považuje za neprijateľné.

slovakia

left justify in out

V príhovore, ktorý odvysielala v piatok neskoro večer gambijská štátna televízia, Jammeh uviedol, že výsledky prezidentských volieb "odmieta v celom rozsahu". "Na základe toho, čo sa udialo, tieto výsledky nebudem akceptovať," dodal prezident, ktorý je vo svojej krajine pri moci už viac ako 22 rokov.

 

Jammeh krátko po voľbách uznal porážku a zablahoželal k víťazstvu svojmu protivníkovi, podnikateľovi Adamovi Barrowovi. O hlasovaní sa vtedy vyjadril pochvalne a prisľúbil, že jeho výsledky nenapadne.

 

Podľa pôvodne zverejnených údajov zvíťazil Barrow nad Jammehom pomerom 45,5 ku 36,6 percenta odovzdaných hlasov, čo bolo pre Gambijčanov veľkým prekvapením. Niektorí z nich vítali porážku dlhoročného vládu spievaním a tancovaním v uliciach.

 

Súčasný prezident Jammeh - bývalý plukovník gambijskej armády - sa chopil moci po vojenskom prevrate v roku 1994 a odvtedy v jednej z najchudobnejších krajín sveta vládne tvrdou rukou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona