Dlhoročný premiér Čiernej Hory Djukanovič napriek volebnému víťazstvu odstúpi

NETKY.SK • 26 Október 2016, 15:35 • 2 min
Dlhoročný premiér Čiernej Hory Djukanovič napriek volebnému víťazstvu odstúpi

PODGORICA - Dlhoročný čiernohorský premiér Milo Djukanovič, ktorého Demokratická strana socialistov Čiernej Hory (DPS) tento mesiac opäť zvíťazila v parlamentných voľbách, odstúpi zo svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Ako možného Djukanovičovho nástupcu určila DPS doterajšieho vicepremiéra Duška Markoviča. Dôvod, pre ktorý má Djukanovič odstúpiť z premiérskeho postu, vládnuca strana neuviedla.

Sociálni demokrati získali vo voľbách zo 16. októbra najviac parlamentných kresiel, aby však mohli pokračovať vo vládnutí, potrebujú mať aspoň jedného koaličného partnera.

 

Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci už 25 rokov, a to buď ako predseda vlády, alebo prezident. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti, keď rozpad Juhoslávie definitívne zavŕšil zánik štátneho zväzu Čiernej Hory so Srbskom.

 

Djukanovičovým cieľom je dosiahnuť členstvo Čiernej Hory v NATO a EÚ, zatiaľ čo väčšina opozičných strán v Čiernej Hore je prorusky orientovaná.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies