Dlhoročný kazašský prezident získal vo voľbách 98 percent

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 09:52 • 2 min
Dlhoročný kazašský prezident získal vo voľbách 98 percent

ASTANA - Dlhoročný kazašský prezident Nursultan Nazarbajev si v nedeľňajších voľbách zabezpečil nové funkčné obdobie, pričom získal 97,7 percenta odovzdaných hlasov. Výsledky hlasovania zodpovedajúce očakávaniam v pondelok oznámil predseda ústrednej volebnej komisie Kuandyk Turgankulov.

slovakia

left justify in out

Celková účasť podľa neho dosiahla 95,2 percenta. Sedemdesiatštyriročný Nazarbajev mal tentoraz dvoch protikandidátov, boli však nimi nevýrazný funkcionár komunistickej strany a bývalý oblastný guvernér lojálny jeho vláde.

 

Nazarbajev počas doterajšieho vládnutia podporoval trhové reformy a prilákal priame zahraničné investície v hodnote 200 miliárd dolárov, vďaka čomu sa stredoázijská krajina stala druhou najväčšou ekonomikou a druhým najväčším producentom ropy v rámci bývalého Sovietskeho zväzu. Kazachstan má dobré vzťahy so susedným Ruskom a Čínou, ale aj s EÚ či USA. Západ a ľudskoprávne organizácie však tamojšiu vládu kritizujú za tvrdé kroky voči svojim odporcom. Zatiaľ žiadne voľby v Kazachstane pozorovatelia nevyhodnotili ako bezproblémové. V predošlých prezidentských voľbách, ktoré sa konali v apríli 2011, Nazarbajev zvíťazil so ziskom 96 percent. Bývalý komunistický líder a oceliar krajine vládne od roku 1989.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona