Dlhoročného priateľa strelca zo San Bernardina zatkli a obžalovali

NETKY.SK • 18 December 2015, 06:56 • 2 min
Dlhoročného priateľa strelca zo San Bernardina zatkli a obžalovali

WASHINGTON - Enrique Marquez, dlhoročný priateľ a bývalý sused strelca zo San Bernardina Syeda Rizwana, Farooka bol vo štvrtok zatknutý a obžalovaný z poskytovania materiálnej podpory teroristom, nezákonného nákupu útočných pušiek, a tiež z klamania imigračným úradom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Farook spoločne s Marquezom plánovali útoky na americké ciele už v roku 2011. Okrem iného chceli napríklad hádzať rúrkové bomby na kalifornskú diaľnicu či zaútočiť na vysokú školu Riverside Community College.

 

Podľa slov americkej právničky Eileen Deckerovej sa 24-ročný Marquez od Farooka odpútal ešte v roku 2012 a o streľbe, ktorú spustil jeho priateľ spoločne so svojou manželkou Tashfeen Malikovou 2. decembra v San Bernardine, vopred informovaný nebol.

 

Manželia Farook (28) a Maliková (29) spustili streľbu z útočných pušiek v stredu 2. decembra počas predvianočného večierka pre Farookových kolegov v zariadení sociálnych služieb v San Bernardine. Pri útoku zahynulo 14 ľudí a ďalších 23 osôb utrpelo zranenia. Oboch útočníkov zabili o niekoľko hodín neskôr pri prestrelke policajti.

 

Agentúra AP dodala, že Marquez síce v tomto útoku nijakú úlohu nezohral, avšak práve zbrane a materiál na výrobu bômb, ktoré pre manželský pár zakúpil, ho s ním podľa slov prokuratúry spájajú.

 

Marquez pred pár rokmi konvertoval na islam a s Farookom bol aj vzdialene príbuzensky spätý - vlani sa oženil s Mariyou Chernykhovou, ktorej sestra je manželkou Raheela Farooka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona