Dlhopisy stratili od Trumpovho víťazstva 1 bilión USD

NETKY.SK • 14 November 2016, 15:47 • 2 min
Dlhopisy stratili od Trumpovho víťazstva 1 bilión USD

WASHINGTON - Nadchádzajúce prezidentovanie Donalda Trumpa v USA môže podľa expertov ukončiť tri desaťročia trvajúci rast na dlhopisovom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Od prekvapivého Trumpovho víťazstva v prezidentských voľbách, ktoré sa konali minulý týždeň v utorok (8.11.), dlhopisy globálne stratili celkovo 1 bilión USD (917 miliárd eur). To zodpovedá štvrtine ročného výkonu nemeckej ekonomiky.

 

"Vidíme zmenu nálady," zhodnotil šéf správcu majetku DoubleLine Jeffrey Gundlach. Investori vo veľkom odchádzajú z dlhopisov a svoje peniaze vkladajú do akcií. Počítajú totiž s rozsiahlym Trumpovým stimulačným balíkom, čo by malo podporiť akcie.

 

Index pre globálny dlhopisový trh banky Bank of America Merrill Lynch v uplynulom týždni klesol o 1,2 %, teda toľko, ako naposledy v júni. Index pre americké dlhopisy stratil 1,9 %, čo bol jeho najprudší týždňový pád od roku 2009. Zároveň vzrástli výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov USA na 2,238 % a 10-ročných nemeckých dlhopisov na 0,37 %.

 

Naopak, kľúčový americký index Dow Jones si v priebehu niekoľkých dní pripísal približne 1000 bodov a v piatok (11.11.) uzavrel na rekordnom maxime 18.873,66 bodu. Index minulý týždeň stúpol celkovo o 5,4 %. To bol jeho najprudší nárast za 5 rokov.

(1 EUR = 1,0904 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies