Dlhodobý spor medzi SND a ministerkou kultúry sa vyostruje

NETKY.SK • 11 December 2020, 15:32 • 2 min
Dlhodobý spor medzi SND a ministerkou kultúry sa vyostruje

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo a Ministerstvo kultúry SR, na čele s ministerkou Natáliou Milanovou, sú opäť v konflikte.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerky kultúry SR, odhalil audit, ktorý skončil nedávno, závažné pochybenia. Jeho cieľom bolo overiť a ohodnotiť finančné riadenie v SND.

 

Výsledky auditu


Vo zverejnenom audite ministerstvo uvádza okrem iného. "Výsledky analýzy predložených dokumentov poukazujú na nedostatky v nastavení finančného riadenia v oblasti mzdových výdavkov, ako aj diskriminačné prvky. Povinná osoba nehospodárne použila verejné prostriedky " 


Podľa Milanovej je situácia v SND vážna, pričom výsledky auditu považuje iba za „vrchol ľadovca problémov". Tiež tvrdí, že si zamestnanci SND túto sezónu vyplácali vysoké odmeny.


„Musím sa priznať, že tomu nerozumiem. V čase, keď sa v divadle hralo minimálne, niektoré zložky ani len netrénovali, tak divadlo vyplácalo oveľa vyššie príplatky a odmeny ako po minulé roky. Považujem to minimálne za nezodpovedné “ doplnila ministerka kultúry.


Vyjadrenie SND


K zverejnenému auditu sa vyjadrili aj zamestnanci SND. Patrik Pačes, predseda odborovej organizácie Únia umelecko-technických zložiek SND predtým napísal otvorený list, ktorý adresoval ministerke. 

 

Teraz sa v stanovisku odborovej organizácie okrem iného, uvádza: 


„Sme presvedčení, že interný audit nevypátral žiadne zásadné porušenia pravidiel. Zamestnancom neboli desiatky rokov valorizované mzdy.Nástupné platy odborných profesií (osvetľovači, zvukári a iní) boli pred dvoma rokmi 580 eur. Ľudia sú vystavení zúfalým životným situáciám. Divadlo funguje len vďaka nadmernému úsiliu zamestnancov “ 

 

To, kto má pravdu, zrejme ukáže len čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona