Dlhodobo nezamestnaní budú viac motivovaní k práci

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 18:40 • 2 min
Dlhodobo nezamestnaní budú viac motivovaní k práci

BRATISLAVA - Dlhodobo evidovaní nezamestnaní a dlhodobo neaktívni ľudia budú viac motivovaní k tomu, aby sa zamestnali. Kým v súčasnosti sa im pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi nezapočítava 25 % príjmu zo závislej činnosti, po novom sa im nebude zaratávať 50 % ich príjmu z práce počas prvého roka od nástupu do zamestnania.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorou sa novelizuje aj zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Parlamentom schválenú legislatívu podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Úrady práce dostanú možnosť kontrolovať dodržiavanie liečebného režimu člena domácnosti, ktorá dostáva dávky v hmotnej núdzi. Podľa rezortu práce sa totiž status dočasnej pracovnej neschopnosti (PN) zo strany sociálne odkázaných ľudí zneužíva, keďže sa osoba počas PN nemusí zúčastňovať aktivačných prác v rozsahu 32 hodín mesačne. 

Poberateľ dávky v hmotnej núdzi, resp. člen domácnosti, bude povinný doručiť úradu práce potvrdenie o dočasnej PN do troch dní od jeho vystavenia lekárom. Pri práci na dohodu sa bude prihliadať len na skutočne vykonanú závislú činnosť, teda počet odpracovaných hodín. Podľa ministerstva práce totiž stúpol počet uzatvorených dohôd len preto, aby sa sociálne odkázaní ľudia nemuseli zúčastňovať aktivačných činností.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies