Aktualizované Dlhodobo kritizovaný český minister zdravotníctva Vojtěch rezignoval, Babiš už prezradil meno jeho nástupcu

NETKY.SK • 21 September 2020, 10:04 • 2 min
Aktualizované Dlhodobo kritizovaný český minister zdravotníctva Vojtěch rezignoval, Babiš už prezradil meno jeho nástupcu

PRAHA - Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch rezignoval. Odchod z funkcie oznámil v pondelok ráno na tlačovej konferencii. Premiér Andrej Babiš sa mu poďakoval za tvrdú prácu počas 1. vlny pandémie a za nového ministra navrhol epidemiológa Romana Prymulu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 21. septembra 13:15

Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. "Rozhodol som sa, že odstúpim z funkcie ministra zdravotníctva. Pánovi premiérovi som už svoju rezignáciu dal," oznámil Vojtěch. Dodal, že funkciu vykonával srdcom spoločne so svojimi kolegami. "Za tri roky sa podarilo presadiť veľa zmien," zdôraznil. Po uvoľnení ministerskej stoličky sa Vojtěch presunie do poslaneckej snemovne.

 

Rezortu sa ujme uznávaný epidemiológ

Babiš na sociálnej sieti Twitter informoval, že novým šéfom rezortu by sa mal stať Roman Prymula. Ako ďalej uviedol, tento návrh už prediskutoval aj českým prezidentom Milošom Zemanom. Ten súhlasil a Prymulu podľa premiéra vymenuje ešte dnes, aby sa mohol na ďalší deň ujať úradu. 

 

Prymula pôsobil ako prorektor a rektor Vojenskej lekárskej akadémie v Hradci Králové a v rokoch 2009 - 2016 bol šéfom Fakultnej nemocnice v tom istom meste. Od marca 2017 do mája 2020 bol námestníkom ministra zdravotníctva a následne vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve. Prymula je medzinárodne uznávaný odborník na imunizáciu a vakcíny

 

Na rezignáciu ministra vyzývali politici už dlhší čas

Vojtěch sa počas brífingu poďakoval premiérovi za dôveru, zdravotníkom za ich odvedenú prácu, spolupracovníkom na ministerstve a v neposlednom rade aj občanom, ktorí mu vyjadrovali podporu. 

 

img

 

Premiér chápe ministrove znechutenie

Český premiér sa Vojtěchovi poďakoval za jeho prácu. Povedal, že chápe, že už toho naňho muselo byť veľa a bol politikou a médiami znechutený. 

 

"Urobil na ministerstve viac práce než väčšina jeho predchodcov. A boj s prvou vlnou vírusu zvládol neuveriteľne. Chápem, že už toho naňho muselo byť veľa, že bol znechutený politikou a médiami a rozhodol sa odísť. Ďakujem mu. Za všetko. A prajem mu v živote i ďalšej kariére len to najlepšie," napísal Babiš na Twitteri.

 

img

 

Vojtěcha označil za slušného, poctivého a veľmi pracovitého človeka. "Som presvedčený, že keby všetku svoju energiu nemusel vydať na boj s koronavírusom, raz by sa naňho spomínalo ako na najlepšieho ministra zdravotníctva," zdôraznil Babiš.

 

Na začiatku pandémie situáciu zľahčoval

Na rezignáciu ministra pritom vyzývali viacerí politici už dlhší čas, premiér Andrej Babiš jeho odvolanie však odmietal.

 

Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) a bývalý minister školstva Peter Fiala uviedol, že odchádza Babišov "obľúbec", ktorý toho veľa vo funkcii neurobil.

 

 

Práve naopak. "Ako minister sa v otázke pandémie skompromitoval už v januári, kedy sa vysmieval všetkým upozorneniam. Jeho odchod prichádza s osem mesačným oneskorením," okomentoval rezignáciu Fiala. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Babiš bude mať mimoriadny príhovor, počet prípadov koronavírusu po šiestich dňoch neprekonal tisícku

 

Odchod z funkcie zvažoval už niekoľko mesiacov

Minister priznal v nedeľných Otázkach Václava Moravce, že rezignáciu zvažoval už pár mesiacov. Povedal, že na jeho rezorte robili všetko preto, aby ochránili zdravie českých občanov pred nákazou novým koronavírusom. Dodal, že podľa jeho názoru zvládla krajina veľmi dobre. "Nemám sa začo hambiť," uviedol v diskusii. 

 

Vyzdvihol, že za posledné tri roky sa im podarilo zahájiť elektronizáciu zdravotníctva, reformy týkajúce sa psychiatrickej liečby či budovanie urgentných príjmov v nemocniciach. Zároveň stabilizovali kritickú situáciu s nedostatkom zdravotníckeho personálu

 

Súvisiaci článok: V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

 

Aktuálne nie je jasné, kto vo funkcii nahradí odchádzajúceho šéfa rezortu. Toto rozhodnutie má v rukách premiér. 

 

Vláda zvažuje vyhlásenie núdzového stavu

Aktuálna epidemiologická situácia sa v susedných Čechách zhoršuje a počet pozitívne testovaných na COVID-19 výrazne stúpa. Vláda dokonca zvažuje vyhlásenie núdzového stavu

 

Prečítajte si viac: Padlo definitívne rozhodnutie: Česko sme zaradili na zoznam "červených" krajín

 

Za nedeľu pribudlo v Čechách 985 pozitívnych prípadov, pričom počas víkendu sa spravidla testuje menej, než počas týždňa. Rekordným dňom, kedy v krajine potvrdili až 3129 prípadov, ostáva štvrtok (17. septembra).

 

Česká republika tak eviduje viac ako 24-tisíc pozitívnych prípadov, pričom väčšina z nich má len mierny priebeh. Hospitalizovaných je 503 pacientov, pričom 87 z nich sa nachádza vo vážnom stave. Najviac zasiahnutým regiónom je Praha. 

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies