Dlhé hodiny v práci zvyšujú riziko mŕtvice

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 18:11 • 2 min
Dlhé hodiny v práci zvyšujú riziko mŕtvice

BRATISLAVA - Práca počas dlhých hodín zvyšuje podľa vedcov riziko mŕtvice. Dlhé hodiny v práci definovala francúzska štúdia publikovaná v americkom magazíne Stroke na viac ako desať hodín počas najmenej 50 dní v roku.

slovakia

left justify in out

Ľudia, ktorí takto dlho pracujú viac ako jedno desaťročie, sú vystavení najvyššiemu riziku mozgovej príhody. Avšak podľa britskej Stroke Association, ktorá, okrem iného, pomáha ľuďom po mŕtvici, je mnoho vecí, ktoré môžeme robiť, aby sme znížili efekt dlhých hodín strávených pri práci. Medzi ne patria napríklad cvičenie alebo kvalitná strava.

Vedci z univerzity vo francúzskom Angers a Francúzskeho národného inštitútu zdravia a lekárskeho výskumu skúmali údaje o veku, fajčení a hodinách strávených v práci na vzorke viac ako 143-tisíc dospelých. Iba menej ako tretina z nich pracovala dlhé hodiny, desať percent pracovalo dlho po dobu desiatich a viac rokov. Celkovo 1 224 ľudí zo skúmanej vzorky utrpelo mŕtvicu.

Ľudia, ktorí pracujú dlhé hodiny, majú podľa vedcov o 29 percent vyššie riziko mozgovej príhody a u tých, ktorí tak robia desať a viac rokov, je toto riziko o 45 percent vyššie. Zo štúdie vylúčili pracovníkov na polovičný úväzok a ľudí, ktorí mali mŕtvicu pred dlhodobou prácou.

 

img


"Súvislosť medzi desiatimi rokmi dlhodobej práce a mozgovou príhodou sa zdá byť silnejšia u ľudí vo veku do 50 rokov. Toto sme nečakali. Na preskúmanie tohto zistenia je potrebný ďalší výskum," povedal Alexis Descatha, ktorý výskum viedol. Ako klinický lekár by pacientom odporučil pracovať efektívnejšie.

Táto štúdia sa zaoberala viac číslami ako dôvodmi, ale iné výskumy zistili, že na ľudí, ktorí majú svoje vlastné podnikanie, výkonných riaditeľov alebo manažérov majú dlhé hodiny v práci menší vplyv ako na tých, ktorí majú nepravidelné služby, pracujú v noci alebo majú stresujúce povolanie.

"Aj napriek dlhým hodinám v práci je mnoho jednoduchých vecí, ktoré môžete robiť pre zníženie rizika mŕtvice. Jesť zdravo, nájsť si čas na cvičenie, prestať fajčiť a dopriať si odporúčanú dĺžku spánku môže pre vaše zdravie znamenať veľký rozdiel," povedal Richard Francis, vedúci výskumu v Stroke Association.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona