Dlh v zdravotníctve vzrástol na takmer 550 miliónov

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 12:18 • 2 min
Dlh v zdravotníctve vzrástol na takmer 550 miliónov

BRATISLAVA - Dlh v zdravotníctve vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur. Najvyššie ich majú štátne nemocnice, čo ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje tým, že sa v nich poskytuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov. Problém s platením faktúr však mali aj ostatné zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z informácie rezortu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

slovakia

left justify in out

Dlhy 13 fakultných a univerzitných nemocníc vlani narástli o 111 miliónov eur na 442,41 milióna eur, čo je o vyše 40 miliónov viac ako rok predtým. Nový dlh netvorili vlani iba dve, a to nitrianska fakultná nemocnica a detská fakultná nemocnica v Košiciach. Štátne zariadenia dlžia najčastejšie za lieky a špeciálny zdravotnícky materiál, často tiež riadne neplatia zdravotné a sociálne odvody za zamestnancov.

 

"Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti možno považovať pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach... Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch zdravotníckych zariadení," konštatuje ministerstvo.

 

So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (23,64 mil. eur), ako aj tie delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie (83,65 mil. eur). "Pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach negatívne ovplyvňuje verejné financie v súčasnosti a aj v strednodobom výhľade predstavuje objektívne významné riziká pre verejné financie," upozorňuje rezort zdravotníctva.

 

Pod nárast dlhov sa podpisujú najmä vyššie platy zdravotníkov i európska smernica, podľa ktorej nemôže splatnosť faktúr presiahnuť 60 dní. "Všeobecným problémom je fakt, že náklady nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní... Nemocnice tiež čelia skrytému dlhu vo forme nevyhovujúcej infraštruktúry, keďže investície do tejto oblasti sú z dlhodobého hľadiska poddimenzované," poukázalo ministerstvo. Hovorí preto o potrebe dofinancovania. Minister Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) už potvrdil, že oddlžovať by chcel. Išlo by tak už o štvrté oddlžovanie v histórii SR. Na jeho potrebu už poukázali riaditelia viacerých štátnych nemocníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona