Dlh v zdravotníctve narástol na vyše 790 miliónov eur

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 12:20 • 2 min
Dlh v zdravotníctve narástol na vyše 790 miliónov eur

BRATISLAVA - Dlh v zdravotníctve narástol vlani o 143,89 milióna eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka rekordných 791,13 milióna eur. Najviac, 679,24 milióna eur, dlhujú na nezaplatených faktúrach a odvodoch štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Vyplýva to z informácie ministerstva zdravotníctva pre vládu.

slovakia

left justify in out

Celkové záväzky štátnych zdravotníckych zariadení vlani vzrástli o 123,52 milióna eur. To predstavuje medziročný nárast o 20,15 milióna eur. Najväčšie dlhy majú voči dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu (52,7-percentný podiel z celkového dlhu), nasledujú záväzky voči Sociálnej poisťovni, daňovým úradom a zdravotným poisťovniam (30,1 %). Nemocnice dlžia ďalšie peniaze aj za energie či služby.

 

"Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti možno považovať pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach. V týchto zariadeniach sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch zdravotníckych zariadení," píše sa v informácii ministerstva.

 

Tržby od zdravotných poisťovní naďalej nedokážu pokryť prevádzkové náklady 13 najväčších univerzitných a fakultných nemocníc napriek postupnému znižovaniu ostatných nákladov. "V roku 2017 výnosy od zdravotných poisťovní opäť nepokryli ani skupinu osobných nákladov a skupinu spotreby liekov a zdravotníckeho materiálu. Došlo k nárastu osobných nákladov oproti roku 2016 o 23,4 mil. eur, v spotrebe liekov bol zaznamenaný pokles o 3,7 mil. eur a spotreba špeciálneho zdravotníckeho materiálu bola nižšia o 2,9 mil. eur," doplnilo ministerstvo.

 

So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (26,19 milióna eur), ako aj tie delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie (85,13 milióna eur). Zdravotnícke zariadenia transformované na akciové spoločnosti mali vlani záväzky po lehote splatnosti vo výške 0,57 milióna eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona