Dlh Španielska vzrástol na rekordnú úroveň, prekonal 100 % HDP

NETKY.SK • 17 August 2016, 15:24 • 2 min
Dlh Španielska vzrástol na rekordnú úroveň, prekonal 100 % HDP

MADRID - Hrubý dlh Španielska dosiahol v júni rekordných 1,1 bilióna eur, keď v porovnaní s májom vzrástol o 18,5 miliardy eur. Oznámila to dnes španielska centrálna banka.

slovakia

left justify in out

Ako dodalo španielske ministerstvo hospodárstva, táto hodnota predstavuje 100,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je výrazne nad úrovňou, ktorú si vláda pre tento rok stanovila. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Cieľom Španielska je dosiahnuť za tento rok štátny dlh 99,1 % HDP. V roku 2015 zaznamenalo dlh na úrovni 99 % HDP. Napriek podstatne vyššej júnovej hodnote je ministerstvo hospodárstva presvedčené, že tohtoročný cieľ sa podarí dosiahnuť.

 

Situácia Španielska nie je jednoduchá. Len pred niekoľkými dňami mu štáty Európskej únie posunuli termín na splnenie požiadavky Bruselu stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % HDP. Madrid mal túto podmienku splniť už tento rok, vzhľadom na vývoj situácie je však isté, že sa mu to nepodarí. EÚ nakoniec súhlasila s odkladom o dva roky, teda do konca roka 2018.

 

V prípade rastu štátneho dlhu ministerstvo hospodárstva poukázalo na sezónne faktory. "Do úvahy musíme vziať veľké sezónne výkyvy," uviedlo ministerstvo v súvislosti s júnovými údajmi. "Ak ich zohľadníme, potom sa tempo rastu štátneho dlhu stále spomaľuje, a to už od roku 2013," dodalo.

 

Samotná ekonomika Španielska pokračuje v raste, pričom tempo rastu je jedno z najrýchlejších v rámci eurozóny. Aj tento vývoj prispel k tomu, že dočasná španielska vláda nedávno zvýšila svoju prognózu hospodárskeho rastu pre tento rok na 2,9 % z pôvodne odhadovanej úrovne 2,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies