Dlh Slovenska klesol, v prepočte na obyvateľa dosiahuje 7551 eur

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 10:55 • 2 min
Dlh Slovenska klesol, v prepočte na obyvateľa dosiahuje 7551 eur

BRATISLAVA - Dlh Slovenska na jedného obyvateľa na konci prvého štvrťroka tohto roka predstavoval 7551 eur. V rámci krajín Európskej únie (EÚ) však Slovensko nepatrí medzi štáty s najvyšším dlhom.

slovakia

left justify in out

V prepočte najviac na obyvateľa predstavuje dlh Írska, Belgicka a Talianska. Vyplýva to z aktuálneho Rebríčka týždňa, ktorý zostavila Poštová banka na základe údajov Eurostatu za prvý kvartál 2015. "Fungovanie štátov na dlh už v súčasnosti akosi zľudovelo. Väčšina krajín sveta hospodári každý rok s deficitom, to znamená, že míňa viac, ako zarába. Kumulovaním týchto deficitov dochádza k tvorbe a postupnému zvyšovaniu verejného dlhu," skonštatovala analytička banky Jana Glasová.

 

Verejný dlh Slovenska dosiahol ku koncu prvého štvrťroka 2015 úroveň 54 % hrubého domáceho produktu (HDP). V porovnaní s posledným kvartálom minulého roka tak mierne stúpol z 53,6 % HDP, ale v medziročnom porovnaní sa zadlženosť štátu v prepočte na HDP znížila. "V prvom štvrťroku 2014 bol totiž verejný dlh na úrovni 57,6 % HDP. Slovensku sa teda podarilo o kúsok vzdialiť od maastrichskej hranice, ktorá je stanovená na úrovni 60 % HDP," doplnila Glasová.

 

Z hľadiska európskeho porovnania sa však Slovensko nachádza medzi tými menej zadlženými krajinami. "Nižší dlh ako Slovensko v pomere k HDP malo len 10 krajín spomedzi krajín EÚ, ostatní členovia sú na tom horšie," poznamenala analytička. V prepočte na jedného Slováka dlh medziročne klesol v prvom kvartáli 2015 približne o 300 eur. Vlani v rovnakom období sa nachádzal na úrovni 7900 eur. “Aj z tohto uhla pohľadu patrí Slovensko medzi tých menej zadlžených členov únie. Nižší dlh ako Slovensko v prepočte na jedného obyvateľa dosiahlo len sedem krajín únie," priblížila Glasová.

 

Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa na konci prvého štvrťroka tohto roka vykázalo Írsko, a to až na úrovni 44.213 eur. Za ním nasledovalo Belgicko, v ktorého prípade každý obyvateľ teoreticky dlžil za svoj štát takmer 40.000 eur. "Viac než 35.000 eur za svoju krajinu dlžil aj každý Talian a viac než 30.000 eur každý jeden Brit, Rakúšan aj Francúz," uviedla Glasová. Naopak, najnižší dlh pripadal na jedného obyvateľa Estónska, a to vo výške 1561 eur a Bulharska vo výške 1730 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies