Dlh Slovenska je takmer 7,6 tis. eur na obyvateľa

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 10:51 • 2 min
Dlh Slovenska je takmer 7,6 tis. eur na obyvateľa

BRATISLAVA - Verejný dlh Slovenska predstavoval na konci prvého kvartálu 2015 takmer 7,6 tis. eur na obyvateľa.

slovakia

left justify in out

V medziročnom porovnaní klesol približne o 300 eur, keďže v prvom kvartáli 2014 sa nachádzal na úrovni 7,9 tis. eur na jedného obyvateľa. Ako ďalej uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová, Slovensko patrí medzi tých menej zadlžených členov Európskej únie. V EÚ predstavoval verejný dlh 24,5 tis. eur a v eurozóne až takmer 30 tis. eur na obyvateľa. Údaje o výške verejného dlhu v jednotlivých krajinách únie ku koncu 1. kvartálu 2015 zverejnil Eurostat.
Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa na konci prvého štvrťroku vykázalo Írsko, a to až na úrovni 44,2 tis. eur. Za ním nasledovalo Belgicko, v ktorého prípade každý obyvateľ teoreticky dlžil za svoj štát takmer 40 tis. eur. Viac než 35 tis. eur hypoteticky dlžil za svoju krajinu podľa Glasovej aj každý Talian a viac než 30 tis. eur každý jeden Brit, Rakúšan aj Francúz. Najnižším dlhom pripadajúcim na jedného obyvateľa sa môže pochváliť Estónsko, a to vo výške 1,6 tis. eur a Bulharsko na úrovni 1,7 tis. eur.


Spomedzi krajín V4 pripadá na jedného obyvateľa vyšší verejný dlh ako u nás len v Maďarsku, kde to bola suma 8,4 tis. eur. "Poliaci a Česi nesú na pleciach za svoj štát menšie bremeno ako my. Dlh pripadajúci na jedného Poliaka predstavuje 5,7 tis. eur a na jedného Čecha 6,3 tis. eur," dodala Glasová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona