Dlh nemocníc v Sociálnej poisťovni dosiahol 76,6 mil. eur

NETKY.SK • 30 Október 2013, 11:43 • 2 min
Dlh nemocníc v Sociálnej poisťovni dosiahol 76,6 mil. eur

BRATISLAVA - Dlh zdravotníckych zariadení v Sociálnej poisťovni sa prehlbuje, rástol i v mesiaci september, kedy jeho výška dosiahla 76,6 mil. eur.

slovakia

left justify in out

V porovnaní so záverom minulého roka dlhujú nemocnice na neuhradenom poistnom o 27,9 mil. eur viac. Sociálna poisťovňa evidovala na konci uplynulého mesiaca pohľadávky voči piatim zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) a 16 transformovaným zdravotníckym zariadeniam. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam k 30. septembru 2013, ktorú vzala vláda na vedomie.

Až 62,6 percentami sa na dlhu podieľajú zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti MZ, čo predstavuje 47,9 mil. eur. V porovnaní s augustom pohľadávky voči nim narástli o 4,6 mil. eur. "Dvojnásobné zvýšenie pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých bolo poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac august 2013 posunula na 2. september 2013, čo spôsobilo dvojnásobný nárast stavu výšky neuhradeného poistného k 30. 9. 2013, " konštatuje Sociálna poisťovňa v správe. Nárast dlhu pre neplatenie odvodov evidujú pri Univerzitnej nemocnici Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta a Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava. 

Transformované zdravotnícke zariadenia dlhujú Sociálnej poisťovni na neuhradenom poistnom ku koncu predchádzajúceho mesiaca 28,6 mil. eur. Oproti augustu to predstavuje nárast o 1,3 mil. eur. Pohľadávky rástli voči Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého Dolný Kubín, Nemocnici s poliklinikou Myjava, Všeobecnej nemocnici s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš, Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda, a.s., Nemocnici A. Wintera n.o. Piešťany a Nemocnici s poliklinikou Ilava, n.o.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona