Dlh nemocníc by bez oddlžovania mohol viesť ku kolapsu

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 17:21 • 2 min
Dlh nemocníc by bez oddlžovania mohol viesť ku kolapsu

BRATISLAVA - Vyše polmiliardový dlh nemocníc by podľa analytika INEKO Dušana Zachara mohol skončiť bez oddlžovania kolapsom.

slovakia

left justify in out

"Kumulatívny dlh najmä veľkých štátnych nemocníc už dosiahol takú vysokú sumu, že pravdepodobne, ak by sa neoddlžilo jednorazovo, tak by prišlo ku kolapsu niektorých z týchto nemocníc," skonštatoval Zachar. Zdravotnícke zariadenia sa už v minulosti oddlžovali trikrát.

 

O potrebe v poradí štvrtého hovorili v pondelok (4.4.) aj viacerí riaditelia nemocníc, ktorí prišli na stretnutie s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). "Či ju nazveme oddlženie, alebo nejaká iná forma pomoci. V každom prípade situáciu je potrebné riešiť," povedal vtedy riaditeľ najväčšej Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch. Oddlžovanie považuje za nevyhnutné napríklad aj prešovský riaditeľ Radoslav Čuha.

 

Minister Drucker zatiaľ jasné stanovisko k oddlžovaniu neposkytol, situáciu analyzuje. "Vyzerá, že súčasný systém financovania tvorí dlhy a ja som povedal už v minulosti, že treba poznať, v čom a kde tvorí dlhy, a potom môžeme pristúpiť aj k otázkam oddlženia. Oddlženia tu už boli niekoľkokrát a v priebehu krátkeho času sa nemocnice znova zadlžili," povedal šéf rezortu.

 

Na opakujúce sa zadlžovanie zdravotníckych zariadení poukazuje aj Zachar. "Je otázne, akým spôsobom sa toto oddlženie uskutoční, ako aj to, ako sa docieli stav, aby nové dlhy nevznikali, aby sme o pár rokov zase nemuseli prísť k rovnakému oddlženiu, nakoľko finančná neudržateľnosť systému generuje zase v budúcnosti potrebu ďalšieho oddlžovania, a to sa nedá donekonečna ustáť," poznamenal.

 

Riešenie vidí v zmene motivácie všetkých aktérov v zdravotníctve. "Teraz sa neoplatí hospodáriť efektívne, neprichádza trest pre zle hospodáriace subjekty, nakoľko sú si vedomé toho, že sú veľké, nenahraditeľné a štát ich v konečnom dôsledku oddlží. Musí prísť nejaký trest za to, ak niekto zle hospodári, musí prísť nútená sprava, konkurz, odpredaj majetku, zatvárenie nemocníc, aby sme sa mohli zakrývať len takou perinou, na ktorú máme," zhrnul.

 

Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne do 15 rokov vrátiť, v rámci oddlžovania sa im však tento dlh odpustil.

 

Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov vyše 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, tá sa nakoniec zastavila. Oddlžovanie pripustil aj posledný minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD), nakoniec sa však nerealizovalo. Peniaze mali dostať nemocnice, ktoré zastavili tvorbu nových dlhov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies