Djokovič už má 10 GS titulov a je silnejší ako v roku 2011

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:41 • 2 min
Djokovič už má 10 GS titulov a je silnejší ako v roku 2011

NEW YORK - Tenisová história sa zopakovala po štyroch rokoch. Keď v sezóne 2011 Novak Djokovič ovládol tri zo štyroch grandslamových turnajov a stal sa jednotkou rebríčka, experti si kládli otázku, či sa dá niečo podobné zopakovať.

slovakia

left justify in out

V roku 2015 sa 28-ročný srbský tenista nadýchol k ešte spanilejšej jazde. V pláne mal kalendárny Grand Slam (suverénnou jednotkou už bol) a nebyť životnej formy Stana Wawrinku na parížskej antuke, mohol sa pridať k dvojici Donald Budge - Rod Laver, ktorí ako jediní v celej histórii tenisu ovládli všetky štyri podujatia silnej štvorky v jednom kalendárnom roku. Američanovi Budgeovi sa to podarilo v roku 1938 a Austrálčanovi Laverovi v sezónach 1962 a 1969.

"Tri zo štyroch grandslamových turnajov je viac, ako som mohol čo len dúfať. Hovorí sa, že vždy je ťažšie niečo obhájiť, ako to získať prvýkrát. Som iný hráč ako pred štyrmi rokmi, zrejme lepší. Cítim sa fyzicky silnejší a mentálne odolnejší. A zmenil sa aj môj status v súkromí. Oženil som sa a stal som sa otcom. To všetko pozitívne vplýva na moju pokračujúcu kariéru,“ uviedol Novak Djokovič na tlačovej besede v New Yorku už ako dvojnásobný šampión US Open.

Djokovič tradične, už piatykrát, ovládol úvodný grandslamový vrchol v Melbourne, kde sa mu darí. Potom vrhol všetky sily do podmanenia si parížskej antuky, čo sa mu doteraz nikdy nepodarilo. Vo štvrťfinále vyškolil domáceho majstra Rafaela Nadala, ale vo finále nenašiel odpoveď na drvivú ofenzívu Stana Wawrinku. V rekordne krátkom čase sa však pripravil na wimbledonskú trávu a po roku si zopakoval finálové víťazstvo nad Rogerom Federerom. Proti tej istej, ale o poznanie sebavedomejšej švajčiarskej legende (turnajový triumf v Cincinnati, pomer setov 28:0), sa postavil aj v nedeľu v rozhodujúcom súboji o titul na US Open. A päťnásobný šampión New Yorku sa opäť musel skloniť pred univerzálnejším Srbom, ktorý o poznanie menej kazil (nevynútené chyby: 37-56), bol trpezlivejší v prehadzovaní loptičky (27-12 na fiftíny vo výmenách s minimálne 9 údermi) a najmä oveľa lepšie premieňal brejkové príležitosti (6 z 13 možností, resp. 4 z 23).

"Novak je neuveriteľne konzistentný. Hrá dlhodobo dobre na všetkých povrchoch, ale na ´harde´sa oproti minulosti zlepšil najviac,“ myslí si Roger Federer. "Ja som mal šance, ale nevyužil som ich. Som však spokojný s tým, ako som odohral americkú sezónu na tvrdých povrchoch. Som odhodlaný pokračovať v tomto trende a o rok sa do New Yorku určite vrátim,“ doplnil Federer pre server ATP World Tour. V súvislosti s miestami až prehnanou podporou jeho osoby počas finálového duelu na Arthur Ashe Stadium 34-ročný švajčiarsky elegán, ktorý čaká na grandslamový titul od Wimbledonu 2012, poznamenal: "Ľudia boli ešte hlučnejší ako zvyčajne? Asi áno. Aj pre tieto momenty, keď mi po tele behajú zimomriavky, pokračujem v kariére.“ Švéd Stefan Edberg, ktorý spoločne so švajčiarskym daviscupovým kapitánom Severinom Lüthim dohliada na prípravu Rogera Federera, po finále US Open uznanlivo uviedol: "Neodpisujte ho ešte. V Londýne bol blízko, ani v New Yorku nemal ďaleko k víťazstvu. Ak si udrží súčasnú úroveň svojho tenisu, osemnásty grandslamový titul v jeho prípade nie je vylúčený."

Djokovič ziskom druhého primátu v New Yorku zaokrúhlil počet grandslamových triumfov na desať. V historickom renkingu najúspešnejších zberateľov víťazstiev z tzv. Majors je pred ním už len najsilnejšia šestka Roger Federer (17), Pete Sampras a Rafael Nadal (obaja 14), Roy Emerson (12), Björn Borg a Rod Laver (po 11). Nie je vylúčené, že jedného dňa bude Djokovič na čele tohto rebríčka tenisovej nesmrteľnosti.

"Predpovedám mu ešte dlhú životnosť. Federer má 34 a hrá ako v časoch najväčšej slávy. A Djokovič je od neho lepší. Ak zostane zdravý, môže v najbližších dvoch - troch rokoch získať viac než jeden grandslamový titul za sezónu," tvrdí Patrick McEnroe, bývalý skvelý deblista a momentálne analytik ESPN.

"Lichotí mi, že som sa ocitol medzi touto skupinou tenisových legiend s dvojciferným počtom víťazstiev na grandslamoch. Mám 28 rokov a nemám dôvod meniť svoju prípravu, životný štýl a celkový prístup k tenisu. Práve tento prístup ma doviedol tam, kde som. Verím, že to tak ešte niekoľko rokov môže zostať,“ vyjadril sa Djokovič k téme svojej tenisovej budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies