Djokovič proti Del Potrovi, Serena s Gavrilovovou

NETKY.SK • 5 August 2016, 11:57 • 2 min
Djokovič proti Del Potrovi, Serena s Gavrilovovou

RIO DE JANEIRO - Zápas srbského lídra svetového rebríčka tenistov ATP v singli Novaka Djokoviča s argentínskym rekonvalescentom s minulosťou grandslamového šampióna Juanom Martínom Del Potrom (US Open 2009) bude jednoznačným hitom 1. kola dvojhry mužov na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Juhoameričan zhodou okolností zdolal balkánskeho rivala 7:5, 6:4 v dueli o bronz na tráve wimbledonského All England Lawn Tennis and Croquet Clubu na OH 2012 v Londýne, ale celkovo proti nemu má značne nepriaznivú bilanciu 3:11 vrátane trvajúcej série troch prehier, nehrali proti sebe už takmer tri roky.

Djokovič po šokujúcom nezdare v 3. kole Wimbledonu, ktorá znamenala minimálne dočasné rozplynutie sna o tzv. kalendárnom Grand Slame, triumfoval minulý týždeň v Toronte, bol to jeho 30. titul na úrovni ATP World Tour Masters 1000. "Všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu. Myslím si, že ten týždeň navyše mi pomohol pozviechať sa mentálne, fyzicky aj emocionálne. Pobudol som intenzívnejšie s rodinkou. V Kanade som si nemohol želať vydarenejší vstup do ´hardovej´ časti sezóny. Toronto mi vyšlo skvele, neprehral som tam ani set, som pripravený útočiť na zlato. Už sa neviem dočkať," povedal 29-ročný Belehradčan podľa rio.itftennis.com.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič sa môže stať tretím držiteľom Golden Slamu (kariérny Grand Slam plus zlato z OH) po Američanovi Andrem Agassim a Španielovi Rafaelovi Nadalovi: "Asi by som to považoval za jeden z najväčších úspechov v celej mojej kariére. Musím si však zachovať pokoru a nepredbiehať." Srb zatiaľ má na olympijskom konte bronz spred ôsmich rokov.

Zlato obhajujúci Brit Andy Murray sa na úvod stretne s Djokovičovým krajanom Viktorom Troickým. Spomenutý olympijský víťaz z Pekingu 2008 Nadal, ktorý bude hrať po viac ako dvoch mesiacoch pauzy, začne proti Argentínčanovi Federicovi Delbonisovi. Slovák Andrej Martin si zmeria sily s Američanom Denisom Kudlom a vo štvorhre so špecialistom Igorom Zelenayom takisto v nedeľu 7. augusta budú čeliť Nemcom Philippovi Kohlschreiberovi a Janovi-Lennardovi Struffovi.

V 1. kole singla mužov nepochybne pritiahnu pozornosť aj duely Grigor Dimitrov (Bul.) - Marin Čilič (Chor.-9), Borna Čorič (Chor.) - Gilles Simon (Fr.-15) či Benoit Paire (Fr.-16) - Lukáš Rosol (ČR). Z rôznych dôvodov absentuje polovica terajšieho Top 10: Švajčiari Roger Federer a Stan Wawrinka, Kanaďan Milos Raonic, Čech Tomáš Berdych a Rakúšan Dominic Thiem, ale aj slovenská jednotka Martin Kližan.

Vo dvojhre žien v roku 2012 triumfovala americká jednotka aktuálneho hodnotenia WTA vo dvojhre Serena Williamsová, ktorú v 1. kole vyzve 22-ročná austrálska reprezentantka s ruským pôvodom Daria Gavrilovová (46.). Pred tromi rokmi v katarskej Dauhe podľahla favoritke 2:6, 1:6.

"Medzi obhajovaním nejakého turnajového titulu a olympijského zlata je pocitovo predsa len rozdiel, lebo v iných prípadoch nečakáte na takúto príležitosť štyri roky," povedala Serena podľa webu ITF a zaspomínala si: "Keď som mala v rukách moje prvé olympijské zlato, bol to úplne nepredpokladaný pocit. Hrať na OH je totálne odlišné od turnajov, lebo akosi priamejšie reprezentujete svoju krajinu." Ešte žiadna hráčka netriumfovala v singli dvakrát v rade. Serena má aj tri deblové zlaté so staršou sestrou Venus (Sydney 2000, Peking 2008, Londýn 2012), víťazkou olympijskej dvojhry už spred šestnástich rokov.

"Takáto šanca prichádza iba raz za štyri roky. Človek nedokáže prípadne povedať: ´nie´. So Serenou sme to vnímali tak, že momentálne nemôžeme byť na vhodnejšom mieste," skonštatovala 36-ročná Venus, ktorú v singli preverí nevyspytateľná Belgičanka Kirsten Flipkensová. V debli sú americké hviezdy jednotkami "pavúka", vstupná prekážka v podobe Češiek Barbory Strýcovej a Lucie Šafářovej nie je z kategórie papierovo ľahkých.

V 1. kole dvojhry žien môžu byť nad pomery takejto fázy pútavé súboje Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-3) - Jelena Jankovičová (Srb.), Ana Ivanovičová (Srb.) - Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-9) alebo Eugenie Bouchardová (Kan.) - Sloane Stephensová (USA). Slovenka Karolína Schmiedlová sa v sobotu 6. augusta približne po 22.00 h SELČ pokúsi zaskočiť Talianku Robertu Vinciovú nasadenú ako šiestu. Dominika Cibulková chýba pre zápal v oblasti ľavej päty.

Tenisové súťaže v Riu de Janeiro sú na programe 6. - 14. augusta, pričom 15. august je k dispozícii pre prípad nepriazne počasia. Hrať sa bude na tvrdom povrchu typu GreenSet Grand Prix Cushion loptičkami Wilson Australian Open v Olympic Tennis Centre v Barra Olympic Parku. Hlavný dvorec má tribúny s kapacitou 10 000 divákov.

Novinkou je, že vo dvojhre (po 64 aktérov) aj štvorhre (po 32 tandemov) mužov i žien sa bude hrať tajbrejk aj v rozhodujúcom treťom či piatom sete (to druhé sa týka len finále dvojhry mužov). V miešanej štvorhre so 16 pármi, ktorú (bez Slovákov) vyžrebujú v utorok 9. augusta, sa tradične aplikuje tzv. zápasový tajbrejk. Napríklad pred štyrmi rokmi na OH v Londýne v semifinále odohrali Federer a Del Potro rozhodujúci set s 36 hrami (19:17). Pre dvojhru žien bude platiť pravidlo o extrémnej teplote: ak presiahne 30 stupňov Celzia, hráčkam vyvstane nárok na 10-minútovú prestávku pred tretím setom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies