Djokovič po zisku titulu:"S Rafom sme vošli do histórie"

NETKY.SK • 30 Január 2012, 08:21 • 2 min
Djokovič po zisku titulu:"S Rafom sme vošli do histórie"

Djokovič po zisku titulu:"S Rafom sme vošli do histórie"

slovakia

left justify in out

img

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Obhajca vlaňajšieho prvenstva si v strhujúcom finále v najdlhšom zápase v grandslamovej histórii v tzv. Open ére ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Španielom Rafaelom Nadalom za 5 hodín a 53 minút po päťsetovej bitke 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5. V rozhodujúcom dejstve duelu, ktorý sa skončil po pol druhej ráno austrálskeho času, dokázal otočiť z 2:4. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu si pripísal na svoje konto celkovo piaty titul z podujatí veľkej štvorky, už tretí za sebou. V grandslamovej histórii sa v Open ére podobný kúsok doposiaľ podaril iba štyrom hráčom - Austrálčanovi Rodovi Laverovi, Američanovi Peteovi Samprasovi, Švajčiarovi Rogerovi Federerovi a Nadalovi. V prípade zisku premiérového titulu na júnovom Roland Garros v Paríži môže zavŕšiť tzv. špinavý Grand Slam.

Djokovič je po Federerovi, Švédovi Matsovi Wilanderovi a Američanovi Andre Agassim štvrtým hráčom, ktorý triumfoval v Melbourne aspoň trikrát. V roku 2008 získal "Nole" u protinožcov vôbec prvú grandslamovú trofej po finálovom víťazstve nad Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom, vlani zdolal v súboji o titul Brita Andyho Murrayho. V nedeľu nadviazal na šesť víťazstiev nad Nadalom z vlaňajška vrátane triumfov vo finále Wimbledonu i US Open a skorigoval vzájomnú bilanciu na 14:16. Djokovič obhájil 2000 bodov z minulého roka a rovnako ako víťazka ženského singla Bieloruska Victoria Azarenková zinkasuje prémiu 2,3 austrálskych dolárov. Nadal nevyužil šancu na zisk 11. grandslamového titulu v kariére, druhého z Australian Open. Šampión z Melbourne Parku z roku 2009 vďaka postupu do finále však vo svetovom rebríčku ATP zníži stratu na Djokoviča, keďže vlani skončil už vo štvrťfinále.

Nadalovi vyšiel úvod stretnutia, keď v piatom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 4:2. Djokovič, ktorý mal po päťsetovom semifinálovom maratóne s Britom Andym Murray o deň voľna menej, robil príliš veľa nevynútených chýb, nevychádzal mu jeho obľúbený bekhend po čiare. Po výmene druhej rakety síce Djokovič získal tri gemy v rade a otočil na 5:4, no záver setu patril Nadalovi. Španiel za stavu 5:5 aj vďaka niekoľkým forhendovým winnerom zobral Djokovičovi servis a pri vlastnom podaní následne premenil v poradí tretí setbal. V druhom dejstve Djokovič pridal na agresivite, zlepšil úspešnosť prvého podania i returny a karta sa začala obracať. Vo štvrtom geme rodák z Belehradu po úspešnom voleji Nadala brejkol, vybudoval si náskok 4:1 v ďalšom priebehu setu mu stačilo udržať si servis. Španiel nezložil zbrane, za stavu 2:5 odvrátil setbal, v deviatom geme pri podaní Djokoviča ďalšie dva a znížil na 4:5. Srb však po skvelom bekhendovom obhodení a následnej Nadalovej dvojchybe napokon získal druhý set vo svoj prospech.

Djokovič aj vďaka výbornému pohybu ovládol centrálny dvorec, neustále tlačil Nadala do defenzívy a v treťom dejstve dovolil uhrať Španielovi iba dva gemy. Zakončil ho víťazným forhendom po čiare. Vo štvrtom sete mal Djokovič za stavu 4:3 rozhodnutie na svojej rakete, keď pri podaní Nadala viedol 40:0. Španiel však potom získal päť fiftínov v rade a vyrovnal na 4:4, čo u neho vyvolalo explóziu radosti. Na centri sa na konci gemu objavili dažďové kvapky, po rovných štyroch hodinách zápasu nasledovalo krátke prerušenie a muselo sa dohrávať pod zatiahnutou strechou. O osude štvrtého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom viedol Djokovič 5:3. Nadal však potom získal štyri body za sebou a vynútil si piaty set. V úvode rozhodujúceho dejstva bol Španiel lepším hráčom a po brejku v šiestom geme sa ujal vedenia 4:2. Djokovič však vyrovnal na 4:4, v jedenástom geme opäť prelomil Španielovo podanie a pri vlastnom servise následne dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 6:5 premenil po víťaznom forhende hneď prvý mečbal, keď predtým dokázal odvrátiť brejkbal. Doterajší grandslamový rekord v trvaní zápasu držali Švéd Mats Wilander a Američan Ivan Lendl, ktorí v roku 1988 vo finále US Open strávili na kurte 4 hodiny a 54 minút. Najdlhším finále v histórii Australian Open bol doposiaľ duel medzi Wilanderom a Austrálčanom Patom Cashom z roku 1988, ktorý trval 4 hodiny a 27 minút.

Djokovič po zisku cennej trofeje žiaril spokojnosťou. "Na úvod by som vám chcel všetkým zaželať dobre ráno. Odohral som výnimočný zápas proti jednému z najlepších tenistov v histórii a jednému z najrešpektovanejších hráčov na okruhu ATP. Obaja sme vošli do tenisovej histórie, žiaľ, dnes mohol vyhrať iba jeden z nás. Dúfam, že s Rafom budeme proti sebe hrať ešte v nejednom grandslamovom finále. Do ďalšieho priebehu sezóny mu želám len to najlepšie. Chcel by som sa poďakovať môjmu trénerovi Mariánovi Vajdovi, kondičnému koučovi, fyzioterapeutovi i celému tímu za to, že ma dlhé roky podporujú v mojom profesionálnom i súkromnom živote. Bez vás by som tu nikdy takto nestál s cennou trofejou. Posielam pozdrav aj do rodného Srbska mojim rodičom, bratom a známym, ktorí sledovali moje zápasy doma pred televíznou obrazovkou. Veľká vďaka patrí aj skvelým austrálskym divákom. Melbourne je naozaj multikultúrne mesto. Do hľadiska chodia fanúšikovia s vlajkami z rôznych kútov sveta, ktorí dokážu narobiť taký hluk, že človek si niekedy ani nepripadá na tenise. Pre mňa bola dnes veľká česť hrať pred očami jednej z najväčších tenisových legiend Roda Lavera. Už sa neviem dočkať budúcoročného Australian Open," povedal Djokovič vo svojom príhovore.

Nadal zložil svetovej jednotke kompliment. "Gratulujem Novakovi k zisku titulu a celému jeho tímu, ktorý odvádza fantastickú robotu. Ďakujem aj môjmu tímu. Každý rok na ATP Tour je ťažší a ťažší a bez ich pomoci by som nebol tak dlho v absolútnej svetovej špičke. Dnes som napriek prehre odohral fantastický zápas, na ktorý sa len tak ľahko nezabudne, postup do finále Australian Open je skvelým úvodom sezóny. Bolo pre mňa cťou hrať na kurte, ktorý nesie meno legendárneho Roda Lavera. Australian Open je najlepší grandslamový turnaj na svete, skvele zorganizovaný. Už sa neviem dočkať, kedy sa do Melbourne vrátim. Určite tu budem hrať ešte veľakrát a zabojujem o ďalšie tituly."

 

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies