Djokovič je tiež iba človek, Federer zabudne za 25 minút

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 14:04 • 2 min
Djokovič je tiež iba človek, Federer zabudne za 25 minút

INDIAN WELLS - Srbský tenista Novak Djokovič sa na tretej priečke v historickom poradí podľa počtu singlových titulov s hodnou ATP World Tour Masters 1000 priblížil k druhému Rogerovi Federerovi.

slovakia

left justify in out

Po tom, ako Švajčiara prekonal 6:3, 6:7 (5), 6:2 v nedeľňajšom finále podujatia BNP Paribas Open na tvrdom povrchu v americkom Indian Wells v Kalifornii, má na konte 21 takýchto primátov, Federer 23. Vedie Španiel Rafael Nadal - 27. Štvrtý je už nehrajúci Američan Andre Agassi so 17 úspechmi, medzi aktívnymi tenistami patrí tento post Britovi Andymu Murraymu (9).

 

Web Asociácie tenisových profesionálov (ATP) pripomenul, že na úrovni Masters 1000 si z ostatných 44 turnajov rozdelili Nadal, Federer, Djokovič a Murray dovedna 40 titulov. O výnimky sa v sledovanom období - od Monte Carla 2010 - postarali Švéd Robin Söderling (Paríž-Bercy 2010), Španiel David Ferrer (Paríž-Bercy 2012), Švajčiar Stan Wawrinka (Monte Carlo 2014) a Francúz Jo-Wilfried Tsonga (Toronto 2014).

 

Dvadsaťsedemročný belehradský rodák Novak Djokovič, ktorý bol v IW v sprievode manželky Jeleny a polročného synčeka Stefana, sa zároveň stal 12. hráčom v tzv. otvorenej ére v Klube 50 podľa počtu singlových trofejí z hlavného profesionálneho okruhu. Odpútal sa od svojho nemeckého kouča Borisa Beckera (49 trofejí), ktorému stále pomáha aj slovenský tréner Marián Vajda.

 

Djokovič znížil v bilancii zo vzájomných súbojov s Federerom na 18:20. Rivalita sa začala v Monte Carle 2006. Srb sa teraz revanšoval za finálovú prehru 3:6, 5:7 z februárového Dubaja. Vyhol sa tretiemu nezdaru v rade a štvrtému z piatich najčerstvejších stretnutí. Čoskoro predstihne Nadala na 6. priečke podľa počtu týždňov na vrchole renkingu (aktuálne 141, resp. 138). V tomto smere je historickým lídrom Federer (302). Už 38 duelov Srba so Švajčiarom znamená kvantitatívnu druhú priečku v Open Ere za Djokovičom proti Nadalovi (42).

 

Djokovič vo finále nepykal za to, že viackrát premrhal sľubný náskok. Viedol 6:3, 4:2 a brejkbal, ale aj 6:3, 6:6 a v tajbrejku 5:3 a potom 6:3, 6:7 (5) a 2:0. Federer sa dostal na 2:2, v šiestej hre však prišiel o servis zo 40:15 - pod ťarchou brejkbalu spáchal dvojchybu.

 

"Nebudem sa nejako dlho obzerať za týmto zápasom. Potrvá to možno nejakých 25 minút. Budem odchádzať s pocitom, že to pre mňa bol vydarený turnaj. Želal som si dnes víťazstvo, nádejal som sa v úspech, ale Novak zahral odolne a veľmi dobre. Zaslúžil si triumf a ja to rešpektujem," povedal podľa webu ATP Federer, ktorý nebude štartovať v Miami. Prezradil, že smeruje domov do Švajčiarska.

 

Už štvornásobný šampión v Tennis Garden v lokalite Coachella Valley Djokovič (aj edície 2008, 2011 a 2014) sa vrátil k dvom dvojchybám za sebou, ktorými v podstate pustil Federera do tretieho setu: "Všetci sme ľudia. Niekedy pod tlakom zlyhávame. Je to úplne normálne napriek tomu, že mám toľko skúseností. Roger tiež. On urobil dvojchybu, ktorou mi v rozhodujúcej časti dodal brejk na 4:2. Na takejto úrovni a pri primeranej intenzite a súťaživosti sa stáva, že občas neobstojíme." Srb sa nevyhol ani glosovaniu očividne roztrasených rúk v istej fáze súboja: "Bolo to presne to, čo ste videli. Občas sa to pritrafí. Telo mimovoľne a nekontrolovateľne reaguje na vnútorné stavy. Ten tajbrejk bol pre mňa náročný a vývoj frustrujúci, zalomcovali mnou emócie. Tretí set mohol ísť na obe strany. Podarilo sa mi však pozviechať sa a prekonať to priebežné rozčarovanie."

 

Djokovič bude aj v Miami obhajovať trofej. Cenené double zvládol okrem vlaňajška už v sezóne 2011. Okrem neho sa to raz podarilo Američanovi Petovi Samprasovi (1994) a dvakrát Federerovi (2005, 2006).

Prehľad tenistov s najväčším počtom titulov na turnajoch ATP World Tour Masters 1000:
Rafael Nadal (Šp.) 27
Roger Federer (Švaj.) 23
Novak Djokovič (Srb.) 21
Andre Agassi (USA) 17
Pete Sampras (USA) 11
Andy Murray (V. Brit.) 9


ko;pp



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies