Djokovič ako prvý s hetrikom Indian Wells, Miami, Monte Carlo

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:54 • 2 min
Djokovič ako prvý s hetrikom Indian Wells, Miami, Monte Carlo

MONTE CARLO - Druhý celkový triumf srbského tenistu Novaka Djokoviča na antuke v monackom Monte Carle bol vo viacerých aspektoch historický. Dvadsaťsedemročný Belehradčan ako prvý získal tituly na troch vstupných podujatiach ATP Masters 1000 v sezóne.

slovakia

left justify in out

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič vyšperkoval double z amerických "hardových" podujatí v kalifornskom Indian Wells a v Miami na Floride. Podľa počtu "tisícových" trofejí sa dotiahol s 23 takýmito úspechmi na dosiaľ osamotene druhého Švajčiara Rogera Federera. Vedie Španiel Rafael Nadal (27), ktorého "Nole" premohol v semifinále v kniežatstve. Hneď na začiatku tejto fázy súťažného ročníka tým naznačil, že jeho ašpirantúra na uzavretie kariérneho Grand Slamu na Roland Garros v Paríži (24. mája - 7. júna) zďaleka nemusí byť márna.

 

Čerstvý držiteľ Laureus Award Djokovič sa predtým radoval v Monte Carle v roku 2013. Teraz ťahá šnúru 17 zápasových úspechov po tom, ako vo finále odrazil ofenzívu Čecha Tomáša Berdycha (7:5, 4:6, 6:3). Zatiaľ poslednú prehru utrpel 28. februára vo finále v Dubaji v SAE práve od Federera.

 

"Bol to veľký boj. Viedol som 7:5, 3:2, keď prišla dažďová prestávka. Po nej som mal brejkbal, ale súper predviedol niekoľko úžasných úderov. Ak by som sa vtedy presadil na príjme, možno by bolo po zápase. Do tretieho setu som vstúpil veľmi dobre a utvoril som si náskok 4:0. Následne som však laxne prišiel o servis a nastali ťahanice v každučkom geme, zhody, výhody... Usiloval som sa zachovať si mentálnu odolnosť a vydrieť víťazstvo," glosoval podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Djokovič, ktorý v prvom sete predviedol obrat z 1:3 na 5:3 a napokon sa mu nevypomstilo, že ešte pustil Berdycha na 5:5.
Aktuálny náskok Djokoviča na čele svetového rebríčka je novým rekordom. Pred Federerom vedie o 5460 bodov.

 

Doterajším maximom bol rozdiel 5245 bodov medzi Nadalom a práve Djokovičom k 11. októbru 2010. Na ilustráciu tejto prevahy: grandslamový titul má hodnotu 2000 bodov.

 

"Zjavne zažívam najlepšie tenisové obdobie kariéry a aj môj súkromný život je veľmi pekný, stal som sa otcom. Občas sa až musím sám uštipnúť a povedať si: ´Kde to som v tejto fáze môjho života? Som veľmi vďačný za to všetko, čo mám´."

 

Dvadsaťdeväťročný rodák z Valašského Meziříčí Berdych klesol v bilancii proti Djokovičovi na horibilných 2:19. Nezískal svoj druhý titul s hodnotou Masters 1000 po takmer desať rokov starom triumfe v Paríži-Bercy. Medzičasom neuspel vo finále ani v Miami 2010 a Madride 2012.

 

"Napriek dnešnému nezdaru pokračujem v mojom zatiaľ najvydarenejšom vstupe do sezóny. Nikdy v minulosti som v takomto štádiu nemal toľko bodov - to je najlepší možný dôkaz. Myslím si, že mi to ide pomerne dobre, zostávajú mi však veci na zlepšenie. Zapracujem na nich," vyhlásil zverenec Daniho Vallverduho Berdych, ktorý je v Race to London 2015 na druhej priečke za srbským suverénom, hoci v dlhodobom renkingu mu patrí "len" siedma pozícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies