Djokovič víťazom dvojhry, v pondelok bude svetovou jednotkou

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 10:13 • 2 min
Djokovič víťazom dvojhry, v pondelok bude svetovou jednotkou

Djokovič víťazom dvojhry, v pondelok bude svetovou jednotkou

slovakia

left justify in out

img

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu zdolal vo finále najvyššie nasadeného obhajcu titulu Španiela Rafaela Nadala v štyroch setoch 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Už po semifinálových dueloch bolo jasné, že Djokovič sa bez ohľadu na výsledok nedelňajšieho súboja v pondelok po prvý raz stane svetovou jednotkou.
      Dvadsaťštyriročný rodák z Belehradu túžil zasadnúť na mužský trón ako čerśtvý šampión z trávy All England Clubu a jeho zámer mu vyšiel. Vo Wimbledone si pripísal na konto celkovo tretí grandslamový titul, v januári a v roku 2008 nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne. Djokovič zdolal Nadala už piatykrát v tejto sezóne, predtým sa mu to podarilo vo finále podujatí Masters 1000 v Indian Wells, Miami, Madride a Ríme. Na grandslamovej pôde však zvíťazil nad Španielom vôbec prvýkrát. V tomto roku prehral "Nole" iba jediný raz - v semifinále Roland Garros so Švajčiarom Rogerom Federerom  Za wimbledonský triumf zinkesuje prémiu 1 milión libier, do rebríčka ATP si pripíše 2000 bodov. Nadal nevyužil šancu na zisk jedenástej grandslamovej trofeje a nanapodobnil legendárneho Švéda Björna Borga, ktorému sa trikrát podarilo v jednom roku vyhrať Roland Garros i Wimbledon.
      V prvom sete si Djokovič i Nadal až do stavu 5:4 suverénne vyhrávali svoje podanie. V desiatom geme v najnevhodnejšej chvíli Španielovi odišiel prvý servis, čo Djokovič dokonale využil. Srb najskôr zahral dva forhendový winnery, potom získal ďalšie dve loptičky a úvodné dejstvo sa stalo jeho korisťou. Djokovič sa dostal na koňa a v druhom sete predvádzal tenisovú exhibíciu. Po skvelej reakcii na sieti v druhom geme prelomil podanie Nadala a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Španiel nedokázal reagovať na Djokovičovu kanonádu víťazných úderov z forhendovej i bekhendovej strany a v závere setu pôsobil rezignovaným dojmom.
      Na začiatku tretieho dejstva však Nadal zrýchlil hru, zvýšil agresivitu na returne a jednoznačne sa vyvíjajúci sa zápas dostal novú zápletku. Po brejku v druhom geme Nadal odskočil súperovi na 3:0, v piatom geme opäť získal Djokovičov servis a vynútil si štvrtý set. Srb robil v týchto chvíľach priveľa nevynútených chýb a ani jeho defenzíva nefungovala tak ako v prvých dvoch setoch. Na začiatku štvrtého dejstva sa Djokovič po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Nadal síce aj s prispením pásky kontroval rebrejkom a vyrovnal na 2:2, no záver setu patril Djokovičovi. Za stavu 4:3 získal Španielov servis a pri vlastnom servise premenil hneď prvý mečbal.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona