Djokovič prvýkrát víťazom dvojhry vo Flushing Meadows

NETKY.SK • 13 September 2011, 15:56 • 2 min
Djokovič prvýkrát víťazom dvojhry vo Flushing Meadows

Djokovič prvýkrát víťazom dvojhry vo Flushing Meadows

slovakia

left justify in out

img

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu si vo finále ako nasadená jednotka po výbornom výkone poradil s obhajcom titulu Španielom Rafaelom Nadalom (2.) za 4:10 h v štyroch setoch 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1 a odplatil mu vlaňajšiu prehru. Djokovič si vďaka triumfu vo Flushing Meadows v predstihu zabezpečil post koncoročnej svetovej jednotky, pred Nadalom bude mať v novom vydaní rebríčka ATP náskok 4310 bodov.
      V New Yorku získal "Nole" svoj celkovo štvrtý grandslamový titul, už tretí v tomto roku. V januári sa tešil z prvenstva na Australian Open, v júli na tráve vo Wimbledone. Získať tri cenné trofeje z podujatí veľkej štvorky v jednej sezóne sa v Open ére predtým podarilo iba piatim hráčom - Austrálčanovi Rodovi Laverovi, Američanovi Jimmymu Connorsovi, Švédovi Matsovi Wilanderovi, Švajčiarovi Rogerovi Federerovi a Nadalovi. Španiel aj v šiestom tohtoročnom finále s Djokovičom ťahal za kratší koniec, predtým mu podľahol v dueloch o titul na podujatiach Masters 1000 v Indian Wells, Miami, Madride, Ríme i vo Wimbledone. Djokovič za jubilejný 10. singlový titul v roku 2011 zinkasuje prémiu 1,8 milióna dolárov.
      Nadal vstúpil do finálového súboja na zaplnenom centri Arthura Asha lepšie, keď v druhom geme prelomil podanie Djokoviča a ujal sa vedenia 2:0. Djokovič však v ďalších minútach zvýšil agresivitu, získal šesť gemov v rade a úvodný set získal jasne vo svoj prospech. Nadal mal nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania, čo bolo vodou na mlyn Djokoviča, ktorý potvrdzoval povesť najlepšie returnujúceho hráča na ATP Tour. Druhý set mal rovnaký začiatok ako prvý. Nadal viedol 2:0, no opäť nedokázal potvrdiť brejk. "Maratónsky" štvrťhodinový tretí gem sa stal korisťou Djokoviča, ktorý sa opäť dostal na koňa a šnúrou štyroch gemov otočil na 4:2. Nadal nezložil zbrane, po skvelom bekhendovom obhodení vyrovnal na 4:4, no v deviatom geme aj vinou dvoch ľahkých chýb z forhendu opäť neudržal servis a Djokovič sa ujal vedenia 2:0 na sety.
      Srb lepšie zvládal kľúčové momenty, pri returnoch i dlhších výmenách od základnej čiary často triafal lajny, čo Nadala privádzalo do zúfalstva. Španiel však v treťom sete zabojoval a diváci videli skvelý tenis plný strhujúcich výmen. Nadalovi začal fungovať obávaný forhend, otočil z 2:3 na 4:3 a za stavu 5:4 bol dve loptičky od vynútenia si štvrtého dejstva. Djokovič vyrovnal na 5:5, v dvanástom geme po ďalšom famóznom bekhendovom longlajne opäť získal Nadalov servis a išiel podávať na víťazstvo v zápase. Španiel si však vynútil tajbrejk, ktorý získal vo svoj prospech a tak finálová bitka pokračovala. Na začiatku štvrtého setu Djokovič požiadal o medical time out a nechal si vymasírovať chrbát. Po návrate na kurt sa mu podarilo prelomiť podania Nadala, po potvrdení brejku odskočil súperovi na 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenil po víťaznom forhende pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona