Dizajnéri experimentujú so 150 rokov starou technikou: Nikdy by se neuhádli, čo na to využívajú!

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 13:19 • 2 min
Dizajnéri experimentujú so 150 rokov starou technikou: Nikdy by se neuhádli, čo na to využívajú!

Prvýkrát sa objavila v 19. storočí vo Viedni, teraz sa k nej módni návrhári opäť vracajú.

slovakia

left justify in out

Dnešná doba je charakteristická tým, že sa ľudia postupne vracajú k starým známym „receptom“ našich starých materí. Prejavuje sa to tak v gastronómii, bývaní ako aj v odievaní. Veľmi moderné sú opäť ľudové motívy a zdá sa, že sa vráti aj niečo menej tradičné - výšivka rybími šupinami.

 

S rybárstvom bolo v minulosti spojených mnoho remesiel. Pre ľudí bolo typické, že využili všetko, čo mali k dispozícii. Tak ako pri zabíjačke nevyšlo nič nazmar, dokázali šikovné ženy využiť aj vedľajšie produkty rybolovu. Šupiny, ktoré po rybároch ostali dokázali elegantne zakomponovať do odevov.

 

Tradícia výšivky rybími šupinami sa opäť objavuje v rámci umelecky zameraných škôl. Nájsť ju však môžeme aj v múzeách, kde zdobí šaty i klobúky. Takáto technika je nesmierne náročná, každá šupina sa totiž musí zvlášť vyčistiť, aby bola dokonale  zbavená všetkých nečistôt. Následne sa z nich vystrihujú rôzne tvary a pomocou pevnej nite, korálikov a fantázie sa prišívajú na látku. Vznikajú zaujímavé ornamenty, ktoré si bezpochyby nájdu miesto aj v dnešných módnych a dizajnových trendoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona