Divokej pyrotechnike v Banskej Bystrici odzvonilo

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 14:14 • 2 min
Divokej pyrotechnike v Banskej Bystrici odzvonilo

BANSKÁ BYSTRICA - Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici rozhodli poslanci o regulácii a výraznom obmedzení používania zábavnej pyrotechniky na území mesta. Samospráva nemala za posledné roky možnosť regulovať svojvoľné používanie pyrotechnických výrobkov.

slovakia

left justify in out

„Veľa občanov sa sťažovalo na to, že ich hlasné výbuchy a svetelné efekty vyrušujú, alebo strašia. Trpeli hlavne malé deti, ale aj seniori a zvieratá. S pyrotechnikou sme sa v uliciach mesta, ale aj na sídliskách, stretávali počas bežných dní, ale aj počas neskorých nočných hodín a sviatkov pokoja. Mamičky sa sťažovali, že ich deti sa budia na hlasné výbuchy zábavnej pyrotechniky, ktoré odpaľuje zabávajúca sa mládež,“ uviedol predkladateľ návrhu viceprimátor Martin Turčan. „Slušných a lojálnych občanov sme nijako neobmedzili. Snažíme sa zasiahnuť voči prípadom, ktoré sme videli v praxi. Išlo o situácie, keď napríklad mládež hádzala petardy z balkónov a tie vybuchovali nad hlavami prechádzajúcich občanov, alebo situácie, keď pyrotechniku hádzali ľuďom rovno pod nohy. Nové všeobecne záväzné nariadenie dáva možnosť tento stav komplexne regulovať a zaviesť poriadok v meste a na sídliskách,“ doplnil.

 

Mestská polícia prijatím nariadenia dostáva možnosť zasiahnuť a udeliť pokutu pri jeho nedodržiavaní. Nariadenie tiež vymedzuje miesta, kde za žiadnych okolností nie je možné používať pyrotechnické výrobky. Je to v okruhu 200 metrov od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov, krematória, karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá. Pyrotechniku bude možné na území mesta používať len počas Silvestra, teda 31. decembra príslušného kalendárneho roka, v čase od 12:00 do 01:00 nasledujúceho dňa a 1. januára v čase od 12:00 do 22:00. Okrem tohto obdobia môžu pyrotechnické výrobky záujemcovia používať len v čase od 16:00 do 22:00 a ale len v prípadoch, keď ide o významné podujatia organizované mestom. Ohlasovacia povinnosť bude platiť pre každého a mestský úrad v prípade, že túto akciu nepovolí, oznámi to žiadateľovi aj s odôvodnením.

 

V diskusii k nariadeniu poslanec Milan Lichý uviedol, že tento problém treba riešiť celoplošne a na vyššej legislatívnej úrovni, pretože v rámci mestskej samosprávy môže ísť len o čiastočné riešenie. V každom prípade túto aktivitu víta, sám sa podpísal pod celoslovenskú petíciu za zákaz používania pyrotechnických výrobkov. Navrhoval presne vymedziť, počas ktorých významných podujatí v meste je pyrotechnika povolená. Martin Turčan vysvetlil, že taxatívne vymedzenie nie je možné, pretože nariadenie musí byť všeobecné. V prípade, že by pribudlo nejaké nové podujatie, museli by poslanci všeobecne záväzné nariadenie meniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies