Divíziu vrtuľníkov Sikorsky získa Lockheed Martin

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 18:45 • 2 min
Divíziu vrtuľníkov Sikorsky získa Lockheed Martin

BETHESDA - Keď koncern United Technologies v marci ohlásil, že plánuje odčleniť alebo predať divíziu vrtuľníkov Sikorsky, objavilo sa hneď niekoľko záujemcov.

slovakia

left justify in out

Medzi najväčších patrili Boeing a Airbus, napokon však divíziu za deväť miliárd dolárov (8,29 miliardy eur) získa Lockheed Martin. Informovali o tom agentúry DPA, AP a Reuters.
     

Pre Lockheed Martin ide o najväčšiu akvizíciu za posledných 20 rokov, keď za 10 miliárd USD kúpil spoločnosť Martin Marietta Corporation. Sikorsky patrí k najväčším svetovým výrobcom vrtuľníkov a okrem známeho typu Black Hawk vyrába aj prezidentské helikoptéry s označením Marine One. Sikorsky veľmi dobre zapadne do štruktúry Lockheedu, ktorý je hlavným dodávateľom primárnych zbraňových systémov pre jeho vrtuľníky.
     

United Technologies plánoval divíziu predať alebo uviesť na burzu a ako dôvod uviedol úmysel sústrediť sa na kľúčové oblasti činnosti, najmä na dodávky najmodernejších technologických systémov a služieb pre letecký a stavebný priemysel. Transakcia, ktorej hodnota po zohľadnení daňových výhod dosiahne 7,1 miliardy USD, by sa mala zavŕšiť najneskôr začiatkom budúceho roka.
     

Akvizícia môže Lockheedu výrazne pomôcť, keďže ako hlavný dodávateľ Pentagónu pociťuje dôsledky krátenia armádnych rozpočtov. Spoločnosť zápasí so stagnujúcimi tržbami, hoci v 2. kvartáli zaznamenala prekvapujúci medziročný vzostup takmer o 3 % na 11,64 miliardy USD. Vykázala zisk 929 miliónov USD. 
     

Sikorsky zas pociťuje dôsledky odchodu americkej armády z Afganistanu a obmedzenie vojenskej prítomnosti v Iraku. V civilnej oblasti ho zasiahli nízke ceny ropy, v dôsledku čoho došlo k obmedzeniu prepravy pracovníkov námorných vrtných plošín helikoptérami. Jeho tržby vlani dosiahli 7,45 miliardy USD, materský koncern vykázal celkovo 65,1 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona