Divízia komerčných vozidiel Volkswagen potvrdila problematický softvér v 1,8 milióne áut

NETKY.SK • 29 September 2015, 12:01 • 2 min
Divízia komerčných vozidiel Volkswagen potvrdila problematický softvér v 1,8 milióne áut

BERLÍN - Emisný škandál Volkswagenu, ktorý vypukol pred necelými dvomi týždňami, sa postupne rozrastá. Problematický softvér vo svojich autách dnes potvrdila aj divízia komerčných vozidiel nemeckej automobilky. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Volkswagen už krátko po vypuknutí škandálu v USA 18. septembra priznal, že softvér, ktorý umožňuje manipuláciu s emisnými testami, sa týka zhruba 11 miliónov vozidiel po celom svete. Na problém ako prvá poukázala americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA), keď spomínaného 18. septembra oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 áut v USA softvér, ktorý pri testoch umelo znižoval produkciu škodlivých emisií.

 

Neskôr vyšetrovanie spustili aj ďalšie krajiny. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt uviedol, že v Nemecku jazdí približne 2,8 milióna takýchto áut a postupne začali prichádzať ďalšie údaje. Audi oznámila, že problematický softvér sa týka asi 2,1 milióna jej áut a v prípade rovnomennej značky VW ide zhruba o päť miliónov áut. Motory s problematickým softvérom má aj približne 1,2 milióna škodoviek.

 

Najnovšie Günther Scherelis, hovorca divízie komerčných vozidiel VW, ktorá zahrňuje dodávky a pickupy, potvrdil informáciu denníka Hannoversche Allgemeine Zeitung, že kauza sa týka aj 1,8 milióna jej vozidiel. Ďalšie podrobnosti Scherelis nezverejnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies