Divadlo Ludus chystá premiéru inscenácie Labyrint prísloví

NETKY.SK • 8 November 2016, 11:50 • 2 min
Divadlo Ludus chystá premiéru inscenácie Labyrint prísloví

BRATISLAVA - Bratislavské Divadlo Ludus pripravuje premiéru inscenácie Labyrint prísloví.

slovakia

left justify in out

Pôvodná rozprávková hra pre deti od šesť rokov je dielom kolektívu autorov, ktorí sa inšpirovali zbierkou Adolfa Petra Zátureckého Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia vydanou v roku 1897 a vytvorili divadelný kúsok "pre poznanie našich duševných darov, ale aj pre milú zábavu a cvičenie umu mládeže našej". Zátureckého monumentálna zbierka obsahuje približne 13.000 položiek. Pedagóg, autor, zberateľ a vydavateľ slovesného folklóru na nej pracoval viac ako 30 rokov. S iniciatívou inscenovať v Luduse jeho skúseností ľudí na Slovensku združené v jednoduchých myšlienkach - prísloviach, porekadlách, pranostikách, úsloviach, prišiel umelecký šéf divadla Peter Kuba, ktorý sa podpísal pod dramaturgiu nového projektu. Réžie sa ujal Kamil Žiška.

 

"Pohybovali sme sa po textových labyrintoch a písali sme niekoľko verzií textu. Bolo ťažké príslovia dať do príbehu, zdeliť ich veku od šesť do jedenásť, pretože každé príslovie má svoju hodnotu a skúsenosť," uviedol pre TASR k novej inscenácii s podtitulom Kto hľadá, ten nájde jej spoluscenárista, autor hudby a režisér Kamil Žiška. "Je to putovanie detí z 21. storočia vo vymyslenej začarovanej jaskyni. Nájdu v nej knihu prísloví, ktorú musia vrátiť kráľovi jaskyne. Ak ju nevrátia do rannej rosy, jaskyňa sa zrúti," priblížil príbeh. Počas dobrodružného putovania v Zátureckého jaskyni stretávajú traja tínedžeri rôznych ľudí z histórie. "Sú nositeľmi istých ako keby rodín prísloví, stretnú remeselníka, umelca, básnika, učiteľa, stretnú maliara, lekára, príslovia sme obliekli, aby ich dieťa mohlo vnímať v situácii," vysvetlil Kamil Žiška tvorivý proces, na ktorom sa podieľali všetci účinkujúci - Lukáš Tandara, Michal Rovňák, Júlia Kováčiková, Martin Kollár i autor scénografie a kostýmov Peter Janků. Ten prináša azda prvýkrát na scénu Ludusu aj historický kostým.

 

Labyrint prísloví podľa Petra Janků odkrýva dnešnému mladému divákovi tajomstvo skúsenosti našich predkov. "Múdrosť sme dali do kontextu konkrétnej činnosti. Istý prameň múdrosti je z učiteľského prostredia, z remeselného prostredia je to kováč, je tam hvezdár z vedeckého prostredia," poznamenal ku kostýmovaniu. V inscenácii zaznejú desiatky ukážok "koncentrovanej múdrosti", ako napríklad Hviezdy číta na poludnie (o človeku, čo robí zbytočné veci), Čo nejde od srdca, to nejde do srdca alebo Dobrý priateľ sa aj o jahodu podelí... "Snažili sme sa, aby deti pochopili, že príslovia nie sú len nejaké otravné veci, ktoré rodičia opakujú, alebo si niekde prečítajú a musia sa o nich učiť v škole, ale, že každé to príslovie zaznamenáva múdrosť storočí a má veľkú hodnotu tradície a historickej skúsenosti," dodal k predstaveniu Michal Rovňák.

 

Premiéru inscenácie Labyrint prísloví uvedú v piatok 11. novembra o 18.00 hod.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies