Divadlo J. Záborského uvedie premiéru muzikálu Quo vadis

NETKY.SK • 12 November 2011, 00:24 • 2 min
Divadlo J. Záborského uvedie premiéru muzikálu Quo vadis

Divadlo J. Záborského uvedie premiéru muzikálu Quo vadis - Kultúra Divadlo Jonáša Záborského v Prešove (DJZ) uvedie v piatok (11.

slovakia

left justify in out

img

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove (DJZ) uvedie v piatok (11.11.) premiéru muzikálu Quo vadis. Jeho vedenie siahlo po románe svetoznámeho autora Henryka Sienkiewicza. Ten sa stal predlohou v poradí tretieho pôvodného slovenského muzikálu, ktorý vznikol v prešovskom divadle.
"Príbeh Quo vadis spája v sebe motív lásky, veľkých ideí, Nerovej tyranie, prenasledovanie kresťanov až po skazu starovekého Ríma," povedal riaditeľ DJZ Ján Hanzo. 
Verí, že muzikál nadviaže na úspechy predošlých dvoch titulov Mária Antoinetta, ktorá mala zatiaľ vyše 70 repríz, a František z Assisi, ktorý sa hral 137-krát. Aj z týchto dôvodov zverilo prípravu prestavenia osvedčenému autorskému tímu.
Autorom libreta a zároveň režisérom je Martin Kákoš, ktorého vraj tento román zaujal už ako gymnazistu. Konštatoval, že v jeho prípade išlo o náročný proces hľadania línie a cesty, ktorou sa vydá pri písaní. Pomáhali mu však konzultácie s Gabom Dušíkom, ktorý je autorom hudby, choreografom Jaroslavom Moravčíkom, textárom Petrom Uličným a ďalšími spolupracovníkmi.
Kákoša potešila priaznivá divácka odozva po dnešnej verejnej generálke a dúfa, že bude mať úspech. V predstavení účinkuje do 50 ľudí a zaujímavosťou je napríklad aj to, že na pódiu sa neobjavujú len herci. Režisér tvrdí, že v tomto divadle je silný kolektívny duch, čo sa prejavovalo najmä nasadením hercov a tanečníkov pri skúškach.
"Je pre mňa také dojímavé, koľko ľudí z toho divadla je ochotných sa podieľať a zapojiť sa do inscenácie. Naozaj účinkujú dievčatá z marketingu, sekretárka riaditeľa, chlapci z techniky. Nie sú to profesionálni herci, ale majú obrovskú chuť," povedal Kákoš.
Práca s prešovským súborom a so spomínaným autorským tímom vyhovuje aj choreografovi Moravčíkovi. Uviedol, že spolupracoval na viacerých projektoch doma i v zahraničí, ale prešovské muzikály ho nadchýnajú.
"Nie je to len pesnička a niečo odtancované, nie je to len nejaká lacná zábava, ktorá sa tvári na veľké dielo. Je to muzikál, ktorý má príbeh, má dušu, emóciu, energiu, je to jedno veľké divadlo," konštatoval Moravčík.
V jednej z hlavných postáv, konkrétne v úlohe Petronia sa predstaví Boris Srník. Povedal, že ako herec prirodzene čaká prvé reakcie publika a inak to nebolo ani pri dnešnej verejnej generálke, do ktorej každý išiel s napätím.
"Po nejakom prvom výstupe ma to prešlo a začalo ma to na javisku strašne baviť, tak ako ma to bavilo na skúškach. Bola to naozaj príjemná atmosféra a spravilo nám to všetkým radosť. Dúfam, že tak to bude aj na premiére a muzikál budeme dlho hrať," povedal Srník.
Premiéra muzikálu Quo vadis sa bude konať v deň s magickým dátumom 11.11.2011, na Veľkej scéne DJZ sa začne o 18.30 hodine.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies