Divadlo Astorka Korzo '90 uvedie premiéru inscenácie Letmý sneh

NETKY.SK • 23 Január 2017, 14:53 • 2 min
Divadlo Astorka Korzo '90 uvedie premiéru inscenácie Letmý sneh

BRATISLAVA - Divadlo Astorka Korzo '90 uvedie v utorok 24. januára premiéru inscenácie Pavla Vilikovského Letmý sneh. Režisérom nového titulu je Juraj Nvota, román zdramatizoval Jakub Nvota, dramaturgom je Andrea Dömeová, scénu a kostýmy navrhla Mona Hafsal, hudbu zložil Milan Vyskočáni.

slovakia

left justify in out

V jednotlivých postavách sa predstavia Ady Hajdu (On – Čimborazka), Szidi Tobias (Lienka), Miroslav Noga (Štefan, vedec), Peter Šimun (lekár) a Rebeka Poláková (Irenka). Reprízy uvedie divadlo 26. januára, 7. a 14. februára.

 

Čimborazka, muž v strednom veku, do svojho životného priestoru necháva vstúpiť len manželku Lienku a priateľa Štefana, prezývaného aj nevlastné dvojča. S Lienkou láskyplne zdieľa svoj súkromný a intímny svet a s jazykovedcom Štefanom sa prechádza po obrovských planinách bohatých duševných zážitkov. Idylický príbeh sa začína zauzľovať pre zvláštne správanie sa Lienky, ktorá sa malými krokmi začína Čimborazkovi vzďaľovať. Nepamätá si spoločné zážitky, chvíľkami reaguje nepriateľsky a do prítomnosti vťahuje reálne i fiktívne osoby z minulosti.

Čimborazka cíti, že kedysi nechtiac pokazil ich vzťah malichernými zásadami a zrejme aj tým, že do bezdetného manželstva odmietol prijať adoptované dieťa. Má pocit, že mu to jeho milovaná Lienka nenápadne a premyslene vracia.

 

„Astorka už dlhé roky, ešte od čias Ruda Slobodu, v jednej línii dramaturgickej sa túži aj sa sýti slovenskou literatúrou, takže je to tá línia, ktorá sa opiera o slovenskú literatúru. Tá téma je v podstate vážna, ale je veľmi hravo uchopená, respektíve to vážne je vyvažované vzťahom hlavného predstaviteľa s kamarátom dvojčaťom Štefanom, kým jeden hľadá provokatívne otázky, druhá polovička sa na ne snaží vedecky odpovedať. Toto vyvažuje smutný osud hlavnej dvojice manželov, keď manželka prichádza o pamäť. Nemá strhujúci príbeh, je určená všetkým, je to vlastne uvedomenie si, že až v momente, keď strácame to najcennejšie, tak si uvedomujeme, že sme neboli schopní prejaviť lásku, keď bolo treba, vlastne plačeme vždy trocha neskôr,“ uviedol pre TASR po dnešnej generálke režisér Juraj Nvota.

 

„Vilikovský napísal premyslenú a súčasne hravú knihu. Letmý sneh trvá krátko, len chvíľu, mihne sa pred očami a už nie je. Tak veľa vecí v živote funguje podobne, dôležité je nájsť v sebe hĺbavý pokoj, v ktorom sa aj zdanlivo nevydarený život dá zvládnuť,“ doplnil Jakub Nvota, autor dramatizácie románu Pavla Vilikovského.

 

„Myslím, že keď si divák pozrie túto inscenáciu a bude vnímať fantastický text pána Vilikovského, z ktorého sme vybrali jemný príbeh, má to veľký význam robiť túto inscenáciu, pretože pán Vilikovský je svetový autor a je pre nás pocta, že ho v našom divadle robíme. Mňa táto hra oslovila od prvého čítania, je to dojemné, humorné, múdre,“ uviedol pre TASR Ady Hajdu.

 

„Potešilo ma, že si režisér vybral túto hru a pre mňa osobne to je herecká výzva, aby som odlíšila túto diagnózu od schizofreničky, ktorú som kedysi hrala v Gazdovej krvi, lebo to malo dosť veľa podobnosti. Odmenou pre mňa bude, keď diváci povedia, že to nie je to isté,“ doplnila Szidi Tobias.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies