Divadlo Aréna uvádza štvrtu premiéru Extasy Show s témou staroby

NETKY.SK • 26 Január 2017, 14:59 • 2 min
Divadlo Aréna uvádza štvrtu premiéru Extasy Show s témou staroby

BRATISLAVA - Bratislavské Divadlo Aréna uvedie v aktuálnej sezóne, ktorá sa celá nesie v znamení témy odkrývania spoločenských tabu, štvrtú premiéru. Po tituloch Lulu, Persona, Podvolenie prichádza s inscenáciou Extasy Show a témou staroby. Režisérom tragikomédie z pera súčasnej rakúskej dramatičky Constanze Dennig je Juraj Bielik.

slovakia

left justify in out

V príbehu o starých ľuďoch v dnešnom krutom a nemilosrdnom svete sa v jednotlivých postavách predstavia Michal Ďuriš, Zuzana Frenglová, Jozef Pročko, Zuzana Skopálová, Tatiana Kulíšková, Dušan Cinkota, Petra Blesáková a Ján Tribula.

 

Hra s podtitulom Zaži to naplno! na pozadí krásnej a nablýskanej televíznej šou ukazuje osud piatich postáv, ktoré v roku 2047 dosiahnu vysoký dôchodcovský vek. Sociálny systém zlyháva, ľudia sa neustále dožívajú vyššieho veku a mladá generácia sa o nich nedokáže postarať. Táto situácia sa stane námetom pre televíznu šou s priliehavým názvom Extasy Show. Každý, kto má viac ako 80 rokov, musí podstúpiť test, ktorý rozhodne o ich ďalšom živote. Súťažiaci, ktorý v teste nedosiahne potrebný počet bodov, mieri rovno na párty, kde ho už čaká otrávené prosecco a pesnička na želanie.

 

"Rozhodli sme sa uviesť túto hru, pretože téma, o ktorej hovorí, je veľmi aktuálna. V dnešnej ére až zbožšťovania zdravia a mladosti sa starí ľudia ocitajú v pozícii na druhej koľaji," uviedol po dnešnej generálke Juraj Bielik, ktorý si po úspešných inscenáciách ako Closer (Na dotyk), Írska kliatba a Vibrator-Play vybral titul s dejom síce odohrávajúcom sa v ďalekej budúcnosti, ale témou viac ako aktuálnou, dotýkajúcou sa nás všetkých.

 

Ľudia z rôznych sociálnych vrstiev, no najmä so svojským prístupom k životu, sa stretávajú tesne pred živým vysielaním v zákulisí a postupne odhaľujú svoje osudy, sny, túžby a nádeje. Na ich naplnenie im už neostáva veľa času. Jedine, ak by dosiahli v teste výnimočne dobré výsledky. Groteskné situácie divákom približujú život starých ľudí, ktorí zažili viac ako si mnohí myslíme alebo ako si oni sami pamätajú. "Zaujímavosťou je, že ich nehrajú aktuálne ľudia osemdesiatnici, ale ľudia, ktorí budú mať o 30 rokov, kedy sa hra odohráva, práve tento vek, čiže dnešní päťdesiatnici. Vidíme ich, ako čakajú na šou, svojím spôsobom sú zmierení, boja sa, očakávajú, dúfajú, že to pre nich dopadne dobre," priblížil režisér hru, ktorá na javisko prináša eutanáziu alebo ako jedna z postáv hovorí "konečné riešenie otázky tretieho veku".

 

V Divadle Aréna prvýkrát účinkuje herečka Petra Blesáková. Hrá ostrieľanú moderátorku reality šou, ktorá starých vníma ako nepotrebných, doslova zavadzajúcich ľudí berúcich peniaze mladým. Zuzana Skopálová stvárňuje Mgr. Evu Pillingerovú, osemdesiatničku na vozíčku postihnutú Alzheimerom: "Najväčší strach a obavy som mala nie z toho invalidného vozíka, ale z toho, že táto postava má také závažné ochorenie. Bola to asi moja najväčšia dilema - čo s tým, aby to nikoho ani neurazilo a nebolo to zosmiešňovanie ľudí postihnutých touto vážnou chorobou. Dúfam, že sme našli správnu divadelnú mieru."

 

Po niekoľkých rokoch sa z televíznych seriálov na divadelné dosky vracia Zuzana Frenglová. Jozef Pročko sa pre Extasy Show musel ostrihať dohola. Hereckú profesiu si v novej inscenácii vyskúšal po prvý raz televízny spravodajca Ján Tribula. "Zavolali sme ho veľmi zámerne ako predstaviteľa televízneho sveta, ktorý ho pozná, pre mnohých ľudí je jeho synonymom," povedal pre TASR Juraj Bielik.

 

Hru Constanze Denning Extasy Show preložil Tomáš Vravník, upravili ju dramaturgička Saša Sarvašová a Juraj Bielik, ktorý sa podpísal aj pod hudbu. Scény a kostýmy navrhla Zuzana Formánková, masky Juraj Steiner.

 

Premiéra sa uskutoční 27. januára o 19.00 h, prvá repríza 28. januára.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies