Divadlo Aréna sa vracia k hre Tiso

NETKY.SK • 13 Február 2017, 14:09 • 2 min
Divadlo Aréna sa vracia k hre Tiso

BRATISLAVA - Oceňovaná a publikom vyhľadávaná inscenácia Arény -Tiso, sa vrátila na repertoár divadla. Obnovenú premiéru monodrámy Tiso v pôvodnom spracovaní s novým hlavným predstaviteľom Mariánom Labudom mladším uvedie Aréna v svojom bratislavskom sídle na Viedenskej ceste 10 v piatok 17. februára o 19:00.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval Ján Lukáč z marketingu a PR Divadla Aréna. Hra prináša "monológ muža, ktorý je považovaný za najtragickejšiu a najkontroverznejšiu postavu slovenských dejín. Spoveď jediného prezidenta satelitného Slovenského štátu v podaní Mariána Labudu ml.", avizuje Aréna.


Monodráma Tiso mala premiéru 14. apríla 2005. Otvorila sériu pôvodných slovenských hier Divadla Aréna so spoločensko-politickým obsahom pod názvom Občiansky cyklus, medzi ktoré sa neskôr zaradili tituly Dr. Gustáv Husák, Komunizmus, Kukura, Kapitál a Holokaust. Pôvodná inscenácia získala v roku v 2005 štyri divadelné ocenenia sezóny Dosky. Tiso získal Dosky za inscenáciu sezóny 2004-2005, tvorivý tím okolo režiséra Rastislava Balleka a dramaturga Martina Kubrana ocenili Doskou za objav sezóny, vtedajší hlavný predstaviteľ Marián Labuda starší získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a autor hudby Peter Groll za najlepšiu scénickú hudbu.


V obnovenej hre uvidí publikum popri Mariánovi Labudovi mladšom v titulnej úlohe Tisa aj Martina Hronského, Olivera Asztalosa, Martina Pallaya, Reného Schleifera, Sávu Ondriaša a Jána Cibulu. Hlas znejúci v hre nahovoril Elo Romančík. Na scéne vystúpi aj spevácky zbor Technik pod vedením Petry Torkošovej a Juraja Jartima. Na hre sa popri spomínaných tvorcoch podieľajú aj Jozef Ciller (scéna), Anna Cigánová (kostýmy), Juraj Steiner (masky) a Pitbull Production a Tóno Šulík (videoprojekcia).


"Dr. Jozef Tiso bol nesporne najtragickejšou postavou slovenských dejín. Kresťan a katolícky kňaz, ktorý zasvätil svoj život viere, ideálu, službe národu a neskôr slovenskej štátnosti. V mene svojho ideálu sa spojil s fašistami, nechal okradnúť 72-tisíc slovenských židov, zbaviť ich občianskych a ľudských práv a deportovať za hranice. Väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch," pripomína v anotácii k hre Divadlo Aréna.

 

Prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 - 1945 za spojenectvo s nacistickým Nemeckom odsúdili za vlastizradu a popravili 18. apríla 1947.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies