Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie premiéru hry Ťapákovci

NETKY.SK • 29 September 2010, 12:02 • 2 min
Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie premiéru hry Ťapákovci

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie premiéru hry Ťapákovci

slovakia

left justify in out

img

Prvou premiérou novej sezóny Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove bude inscenácia Ťapákovci od Boženy Slančíkovej-Timravy. Text dramatizoval Ondrej Šulaj v 70. rokoch pre martinské divadlo a po niekoľkých rokoch po ňom siahlo aj vedenie DAD. Prípravu predstavenia zverili hosťujúcemu režisérovi Matúšovi Oľhovi a diváci hru v premiére uvidia 1. októbra.
Dej dramatizácie diela významnej slovenskej spisovateľky prenesie diváka do dedinského prostredia početnej rodiny Ťapákovcov, ktorá je preslávená svojou lenivosťou a nevôľou k akejkoľvek aktivite.
"Je to veľmi úspešná adaptácia, ktorá prešla slovenskými javiskami. Myslím si, že aj dnes má čo povedať divákom táto dedinská, ale pritom hlboko ľudská téma, kde hlavne ženské hrdinky majú možnosť odkryť hĺbku a tragiku svojho ľudského údelu," povedal dnes pre TASR Oľha, ktorý túto hru v roku 1997 režíroval aj v Báčskom Petrovci v Srbsku. S prešovským súborom spolupracuje už niekoľko rokov a pripravil tu približne tucet predstavení.
Režisér konštatoval, že prvú hru s prešovským súborom DAD naštudoval pred 15 rokmi, v čase keď bol plný čerstvých absolventov herectva. Odvtedy podľa neho výrazne dozrel.
"Myslím si, že tu je nesmierne zaujímavý herecký súbor a zámerne som vybral túto hru, lebo to rozloženie sedí aj na požiadavky tohto textu, rovnomerne sú rozložené záťaže a verím, že súbor podá aj kvalitný výkon," uviedol Oľha.
V dvojhodinovom predstavení účinkuje všetkých 14 stálych členov súboru a na spoluprácu prizvali aj ďalších troch hercov. Do úlohy Ile Kráľovnej obsadil Ľudmilu Lukačíkovú-Delinde, ktorá sa ako jediná vymyká zo známeho charakteru lenivých Ťapákovcov. Postavu Anče Zmije zveril Vladimíre Brehovej.
"Najviac ma zaujala vnútorná tragédia tej ženy, ktorá sa tam dá pekne rozohrať. Je to pre herca veľká príležitosť ukázať divákovi vnútorný a duševný stav hrdinky," povedala o svojich pocitoch Brehová.
Hru uvedú v rusínskom jazyku, ale podľa režiséra sa v nej v istých momentoch objaví aj slovenčina, pričom vznikajú humorné situácie.
Uvádzanie slovenskej klasiky na našich divadelných scénach považuje Oľha za veľmi dôležité. Podľa neho existuje množstvo kvalitných textov, ktoré ešte vôbec neboli realizované.
Prvá premiéra divadelnej hry Ťapákovci sa bude konať na Veľkej scéne DAD 1. októbra so začiatkom o 19.00 h. Druhú premiéru uvedú v rovnakom čase 6. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies