Divadlo A. Bagara uvedie rekordných deväť premiér

NETKY.SK • 8 September 2015, 12:22 • 2 min
Divadlo A. Bagara uvedie rekordných deväť premiér

NITRA – Rekordných deväť premiér uvedie Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v sezóne 2015/2016. Dominovať budú komediálne tituly, no chýbať nebudú ani náročnejšie inscenácie, ktoré riešia problémy súčasníkov. „V tejto sezóne si nájde každý niečo. Na svoje si prídu milovníci komédií, abstrakcie v divadle, ale aj silného emotívneho príbehu,“ povedal na tlačovej besede riaditeľ DAB Ján Greššo.

slovakia

left justify in out

Prvá premiéra žánrovo pestrej 66. sezóny DAB bude 18. septembra po formálnej stránke netypických hier Hamlet je mŕtvy (Stav bez tiaže) a Faust je hladný a zabehla mu Grétka. Experiment dvoch predstavení jedného večera povedie česko-slovenský tandem. Hamleta sa zhostil umelecký šéf DAB Svetozár Sprušanský a Fausta český režisér Braňo Holiček, ktorý sa venuje prevažne autorskému divadlu.

 

Pripravované komediálne tituly ponúknu z každého rožka trošku. „Niektoré budú vychádzať z klasických predlôh ako napríklad Scapinove šibalstvá od Moliéra. Ďalšie budú zo súčasnosti ako fínska komédia Panikári,“ povedal Sprušanský. Množstvom bláznivých situácií bude prekypovať hra Z rúčky do rúčky, ktorá sa ponesie v duchu modernej anglickej situačnej frašky. Znepokojivou správou o stave súčasnej spoločnosti bude súčasná španielska tragikomédia s prvkami psychotrilleru Štyria v ringu. Dojímavý i humorný príbeh autistického chlapca prinesie hra Podivný prípad so psom. Apokalyptický román Pyramída dramatika a prozaika Leonida Leonova ožije na doskách DAB pod režijnou taktovou Jurija Kvjatkovského.

 

Veľký počet premiér má podľa Sprušanského hneď niekoľko dôvodov. Jedným je snaha o rôznorodú ponuku pre divákov, zároveň niektoré inscenácie čaká derniéra. Tituly Potkany, Gazdiná Roba a Skrotenie zlej ženy sa pre tehotenstvo herečky Kristíny Turjanovej túto sezónu hrať nebudú. Medzi deviatimi novinkami sú dva off-projekty mimo hlavného programu. Tragikomédiu Búrlivá jar divadlo pripravuje pri príležitosti životného jubilea herečky Gabriely Dolnej, ktorá sa zhostí hlavnej roly. Druhým off-projektom je úsmevná komédia českého dramatika Arnošta Goldflama Dámska Šatňa.

 

Nitrianske divadlo dalo v tejto sezóne priestor viacerým hosťujúcim režisérom. Okrem českého režiséra slovenského pôvodu Braňa Holičku to budú Rus Jurij Kvjatkovskij, Ukrajinec Valentin Kozmenko-Delinde a Stano Slovák z Českej republiky. Herecký súbor divadla k 31. augustu opustila Klaudia Kolembusová a na materskú dovolenku odišla Kristína Turjanová. Novými posilami v hereckom tíme budú Tomáš Turek a Jana Kovalčíková. Na divákov v tejto sezóne čakajú nové sedadlá vo veľkej sále, tie staré vydržali 22 rokov. Výmena stála 60-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona