Divadlá pri ekologizácii prevádzky robia najmä jednoduchšie opatrenia

NETKY.SK • 14 Január 2023, 13:30 • 2 min
Divadlá pri ekologizácii prevádzky robia najmä jednoduchšie opatrenia

Bratislava - Divadlá pri ekologizácii svojej prevádzky využívajú najmä jednoduchšie opatrenia, týkajúce sa šetrenia energií, znižovania odpadu či recyklácie starších materiálov.

slovakia

left justify in out

Vo väčších a výraznejších krokoch im bráni najmä nedostatok financií i personálna poddimenzovanosť, no takisto aj nejasná legislatíva či obmedzená časová kapacita. Vyplýva to z prebiehajúceho dotazníkového výskumu Udržateľnosť a cirkulárne riešenia v slovenských divadlách, ktorý realizuje Divadelný ústav (DÚ) a Inštitút cirkulárnej ekonomiky. "Do výzvy sa zatiaľ zapojilo 19 divadiel a kultúrnych centier zo sféry zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel z Banskej Bystrice, Bratislavy, Košíc, Nitry, Zvolena, Žiliny a ďalších miest," informoval TASR Dušan Poliščák z DÚ. Uviedol, že takmer 80 percent reagujúcich divadiel zaviedlo alebo realizuje jednoduchšie environmentálne opatrenia, a to najmä v podobe redukcie kancelárskej tlače aj propagačných tlačovín, recyklácie starších materiálov a používania ekologických alternatív. "Štandardom sa stáva výmena svetelných zdrojov za šetrnejšie, minimalizácia odpadu, maximalizácia digitálnej komunikácie, eliminácia jednorazových plastov a catering z lokálnych zdrojov," priblížil Poliščák. "Až 75 percent divadiel z dotazníka sa snaží dlhodobo obmedziť využívanie energií," dodal. Z odpovedí podľa neho vyplynulo i to, že zavedeniu vyšších environmentálnych štandardov nebráni nedostatok vedomostí o problematike, skôr technologické, finančné a legislatívne obmedzenia. "Za najväčší problém pre zavedenie konkrétnych krokov divadlá zhodne označujú financie (76 percent), nedostatočnú personálnu (70 percent) a potom časovú (35 percent) kapacitu, ako aj nejasnú či nedostatočnú legislatívu (35 percent)," ozrejmil Poliščák. Dáta v dotazníkovom prieskume, ktorý naďalej pokračuje, budú podkladom na zostavenie praktickej príručky zameranej na environmentálnu udržateľnosť a cirkulárne modely v divadlách na Slovensku. Príručka má vyjsť v júni, dostupná bude v elektronickej podobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies