Divadelnú Nitru dnes ukončí prezident Andrej Kiska

NETKY.SK • 29 September 2015, 09:51 • 2 min
Divadelnú Nitru dnes ukončí prezident Andrej Kiska

NITRA – Šesťdňový Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa dnes končí. Jedno z posledných predstavení navštívi večer v Divadle Andreja Bagara aj prezident Andrej Kiska, ktorý si pozrie inscenáciu francúzsko-britskej speváčky, tanečníčky a choreografky rwandského pôvodu Dorothée Munyanezy Sobota s rozhlasom.

slovakia

left justify in out

Ako informovala PR manažérka festivalu Zuzana Golianová, prezident Divadelnú Nitru symbolicky uzavrie a oznámi, že nad budúcim jubilejným 25. ročníkom preberá záštitu. Hlavný program festivalu ponúka 22 predstavení deviatich zahraničných a štyroch slovenských divadiel a takmer 70 sprievodných podujatí. Spája ich téma „Empatia – zdieľať a dávať“.


Speváčka, tanečníčka a choreografka rwandského pôvodu Dorothée Munyaneza vyrozpráva príbeh svojej rodiny prostredníctvom autentickej inscenácie, ktorej vznik inšpirovali aj radostné, ale najmä bolestné spomienky na detstvo. Počas jednej z najkrutejších a najrozsiahlejších genocíd 20. storočia prišla o príbuzných a priateľov a zažila dlhý a namáhavý útek z krajiny. Inscenáciou, ktorá je mixom jej spomienok, autentickej hudby, zvukovej koláže a súčasného tanca, sa pýta, či sa vôbec dá rozprávať o hrôze úteku z krajiny, v ktorej stojíte na hranici smrti. „Téma Soboty s rozhlasom v žiadnom prípade nie je „africká”, ale týka sa veľmi intenzívne aj nás v Európe, konfliktu na Ukrajine, nedávnej vojny v Juhoslávii, aktuálne aj komplikovaného problému imigrácie a toho, ako sa staviame k problémom „tretieho sveta” a neokolonializmu,“ hovorí Golianová.


Posledný festivalový deň ponúkne tri inscenácie hlavného programu. Okrem Soboty s rozhlasom to bude Starý Monk belgického divadla LOD music theatre z Gentu a Vjatlag z dielne ruských divadiel Drama Laboratory a Teatr.doc. V rámci sprievodného programu sa predstaví Divadlo Potôň z Bátoviec s inscenáciou Krajina nepokosených lúk a ponuku festivalu doplnia diskusie a workshopy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona