Divadelníci vyvesili červené trenírky na brnianskom hrade Špilberk

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 10:28 • 2 min
Divadelníci vyvesili červené trenírky na brnianskom hrade Špilberk

BRNO - Nad brnianskym hradom Špilberk viseli v pondelok zhruba hodinu červené trenírky, ktoré tam vyvesili zástupcovia Divadla Husa na provázku. Informoval o tom na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Divadelníci chceli takto vyjadriť podporu umeleckej skupine Ztohoven, ktorej členovia vyvesili vlani v septembri červené trenírky na miesto prezidentskej štandardy na Pražskom hrade. Chceli tým prejaviť nesúhlas s politikou Miloša Zemana.

 

Umelecký šéf brnianskeho divadla Vladimír Morávek, ktorý trenírky osobne vyvesil, to označil za akt solidarity so skupinou Ztohoven. Brnianski divadelníci sa podľa svojich slov obávajú o hodnoty, ktoré v Českej republike ešte donedávna existovali, no pomaly miznú. Na vyvesení trenírok sa divadlo dohodlo s vedením Múzea mesta Brna, ktoré hrad Špilberk spravuje.

 

Husa na provázku navyše svoju budúcu sezónu venuje práve skupine Ztohoven. Na jeseň pripravuje napríklad premiéru pätnásťminútovej opery, ktorej libreto vychádza z trestného spisu vedeného voči umelcom zo Ztohoven, ktorí ho divadlu poskytli na spracovanie.

 

Skupina Ztohoven rozstrihala prezidentskú štandardu na 1152 kúskov, ktoré ešte v pondelok jej členovia rozdávali v Prahe a posielali ich do celej Českej republiky. Jeden z kúskov podľa slov Morávka poputoval aj do Brna.

 

Jednotlivé kúsky štandardy majú veľkosť približne desať krát desať centimetrov. Skupina Ztohoven ich rozosiela a rozdáva v obálke s potlačou červených trenírok. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček počínanie odsúdil a vyhlásil, že ide o vraždu symbolov českej štátnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies