Divadelní teoretici objasnia nesmrteľnosť Shakespeara

NETKY.SK • 27 November 2013, 14:08 • 2 min
Divadelní teoretici objasnia nesmrteľnosť Shakespeara

BRATISLAVA - Rôzne podoby Shakespeara za posledných 80 rokov, v politickom a spoločenskom kontexte predstavia divadelní teoretici z krajín V4, Rakúska a Veľkej Británie. Vo štvrtok 28. novembra sa zídu v Bratislave na medzinárodnom sympóziu Kronika doby. Shakespeare v strednej Európe / The Chronicles of the time. Shakespeare in central Europe.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej za organizátorov agentúru SITA informovala Zuzana Golianová, výnimočný projekt, ktorý je určený študentom a divadelníkom, sa uskutoční v priestoroch Vysokej školy múzických umení (VŠMU) na Svoradovej ulici v bratislavskom Starom Meste, od 9:00 do 17:00. Súčasťou bude aj študentské predstavenie Macbeth v divadle LAB.

V centre pozornosti sympózia budú podľa jeho iniciátorky a pedagogičky Divadelnej fakulty VŠMU Jany Wild vybrané inscenácie s mnohými ukážkami. "Nepôjde teda ani tak o historický prehľad, ale skôr o detailnejší vhľad do najrôznejších podôb divadla a Shakespeara ako 'kroniky doby'. A že jeho dielo je zakaždým kronikou doby, sa niekedy vypuklo odhalí až s odstupom času," citovala Golianová Janu Wild. Účastníci sympózia, na ktoré je vstup voľný, sa okrem iného dozvedia, ako sa Kupec benátsky s mnohovrstevnou postavou žida Shylocka hral vo Viedni v čase nacizmu, ako sa v Poľsku cez Shakespeara kriticky reflektovala súčasnosť aj národná minulosť, ale napríklad i to, ako Shakespeara hrali českí disidenti. Štvrtok so Shakespearom na VŠMU uzavrie verzia Macbetha v podaní študentov Divadelnej fakulty VŠMU v réžii Tomáša Procházku. V divadle VŠMU LAB sa začne o 19:00.

Na tému Shakespeare v strednej Európe vydáva VŠMU koncom roka zborník príspevkov od autorov krajín V4 v angličtine nazvaný In double trust (V dvojitej dôvere). K Shakespearovi sme vždy pristupovali ako k umeleckej autorite a hodnote, ktorá je nesporná a univerzálna, a zároveň ako k médiu, ktoré nám dovolí prekročiť hranice vlastných obmedzení - či už politických alebo mnohých iných vlastných nedostatkov, upozorňuje Jana Wild.

Sympózium pripomenie blížiace sa veľké výročia spojené s dramatikom Williamom Shakespearom. Na budúci rok si totiž pripomenieme 450. výročie narodenia svetoznámeho dramatika a v roku 2016 zas 400. výročie jeho smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies