Divadelná Nitra prinesie špičkové európske diela, zaostrí na vinu a nevinu

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 10:58 • 2 min
Divadelná Nitra prinesie špičkové európske diela, zaostrí na vinu a nevinu

Divadelná Nitra prinesie špičkové európske diela, zaostrí na vinu a nevinu - Kultúra Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa uskutoční od 21. do 26.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa uskutoční od 21. do 26. septembra. Počas svojho 21. ročníka, ktorý vizuálne charakterizuje ryba, ponúkne politické a spoločenské témy minulosti aj súčasnosti, tento rok s podtitulom vina/nevina. "Sledujeme tvorcov, ktorí sa zaoberajú otázkami morálky, otázkami etiky, spoločenskými udalosťami, idú aj do minulosti a obzerajú sa za rôznymi traumami z minulosti, skúmajú podiel jednotlivca na spoločenských zmenách alebo naopak vplyv politických režimov na život a osud jednotlivca," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Darina Kárová, riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.
      "Všetko sú to súčasné hry, nemáme tam jedinú klasiku, nebol to zámer, ale tak to vyšlo. Je to z veľkej časti aj autorské divadlo, sú to nové texty," dodala s tým, že festival má ambíciu prinášať nielen nové tendencie a témy, ale aj nové mená, ktoré na Divadelnej Nitre ešte neboli. Tento rok sa festivalovému publiku predstaví po prvý raz osem režisérov, z toho sedem zahraničných a jeden režijný tím zo Slovenska. "Snažíme sa ukázať súčasnému divákovi, ale aj profesionálovi, ktorý príde na festival, rôzne spôsoby, akým sa témy tvorcovia zmocňujú. Máme tu okrem drámy, grotesku, tanec, videoprezentáciu," predstavila Kárová formy a žánre, ktorými sa tvorcovia prihovoria festivalovým divákom.
      Hlavný program prinesie 13 inscenácií z desiatich krajín. V 19 predstaveniach sa budú prezentovať divadelní umelci z Českej republiky, Belgicka, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska.
      Festival je koproducentom dvoch zahraničných diel, ktoré prináša ako jediný na Slovensko. Prvým je otváracie predstavenie festivalu, inscenácia v Nemecku pôsobiacej argentínskej choreografky Constanzy Macras a jej tanečného súboru DorkyPark z Berlína - Otvorení všetkému. "Je to predstavenie, v ktorom znie pôvodná rómska hudba v podaní českej kapely a kombinuje piatich tanečníkov súboru, ktorí prezentujú súčasný tanec, choreografiu so živelným autentickým tancom Rómov z Maďarska, Čiech a zo Slovenska," priblížila projekt Romana Maliti, manažérka zahraničných vzťahov Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.
      Druhou koprodukciou, do ktorej vstúpil festival, je inscenácia Dvaja v tvojom dome nezávislého ruského divadla Teatr.doc. Ponúka príbeh súčasného bieloruského básnika a disidenta a najmä opozičného prezidentského kandidáta Vladimíra Nekľajeva. Je založená na skutočných udalostiach a pýta sa, čo to znamená byť väzňom vo vlastnom dome. Festival prinesie aj ďalšie "veľmi čerstvé inscenácie", či už je to Anamnéza maďarského režiséra Viktora Bodóa, III Fúrie v podaní divadelného súboru z poľskej Legnice, dielo mladého režiséra Marcina Libera. V slovenskej časti programu si diváci môžu pozrieť okrem iných aj inscenáciu Kukura v réžii Rastislava Balleka, ktorá je ostrou kritikou vzťahu slovenskej pospolitosti k umeniu a kultúre. Prestavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara a v Starom divadle Karola Spišáka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona